Kdz ereğli bims çeşitleri - Balcı Beton İnşaat

Kdz ereğli bims çeşitleri

bims nedir?

Volkanizma sonucu oluşan bims; depreme karşı dayanıklı, ısı ve ses yalıtımı sağlayan özellikleriyle dikkat çeken bir yapı malzemesidir. Bimsin hammaddesi ponzadır. Ponza, su ve çimento ile etkileşime sokularak bims elde edilir. Başta Nevşehir olmak üzere Orta ile Doğu Anadolu bölgelerinde 9 milyar m³ rezervi olduğu tahmin edilmektedir. Dünya standartları üzerinde olan bu maden yataklarından çıkarılan hammaddeler işlemden geçerek kullanıma sunulmaktadır. BlokBims, Nevşehir’deki ruhsatlı sahalarından ya da diğer açık ocaklardan tüvenan (işlenmemiş) malzeme olarak aldığı bimsi eleyerek sınıflandırmakta ve hammadde olarak kullanmaktadır.

Bimsin Tarihçesi

Bimsin, ilk kez Romalılar döneminde Ayasofya’nın kubbesinde olduğu gibi puzolan çimento olarak yapı sektöründe kullanımına rastlandığı bilinmektedir. 1851 Yılında ise hafif yapı malzemesi olarak Almanya’da kullanılmıştır. 1984 Yılında Nevşehir’de profesyonel olarak üretimine başlanmıştır. Volkanizma hareketleri anında şok soğuma ile gazların bünyeyi ani terk etmesiyle neticesinde bol gözenekli yapıya sahip olan doğal bir üründür. Dünyanın birçok ülkesinde doğal, ekonomik ve hafif olmasıyla birlikte yangın ile depreme dayanıklı olması da bimsin tercih edilme sebepleri arasındadır. Isı ve ses yalıtımı sağlamasından ötürü sıklıkla tercih edilen bir yapı malzemesidir.

7 Başlıkta Bimsin Özellikleri

  1. Isı ve Ses Yalıtımı Sağlar

Konutlarda ısı ve ses yalıtımı oldukça önemlidir. Agregalar ile kıyaslandığında bimsin daha çok gözenek içerdiğinden dolayı ısı ve ses iletimi düşük düzeydedir.

  1. Nem Dengesini Sağlar

Bims, gözenekli yapısı ve bünyesinde su tutması sayesinde ortam nemini dengeler.

  1. Depreme Karşı Dayanıklıdır

Bimsler içerdikleri doğal malzeme nedeniyle yüksek mukavemete sahiptir. Ayrıca her türlü fiziksel ve kimyasal etkiye karşı da dayanım göstermesi depreme karşı dayanıklı olmasını sağlar. Bims, betona ve tuğlaya göre daha hafif malzemedir. Bu nedenle de daha güvenilirdir.

  1. Ekonomiktir

Bims, yapısı gereği ısı ve ses yalıtımı sağlar. Bims kullanılan binada uzunca bir süre ekstra cephe yalıtımına ihtiyaç duyulmayacağı gibi ayrıca kolay ve pratik uygulanmasından dolayı işçilik maliyeti de düşüktür.

  1. Doğaldır

Bimsin hammaddesi doğal bir malzeme olan ponzadır; dolayısıyla bimsler en çevre dostu yapı malzemelerinden birisidir.

  1. Yangına Karşı Dayanıklıdır

Bimsler, ponzadan üretildikleri için yangına karşı dayanıklıdır. A1 sınıfı yapı elemanı olarak sınıflandırılan yapı malzemeleri arasında bimsler de yer alır.

  1. Hafiftir

Bims, hafif bir yapı malzemesi olduğundan işçiliğinde ve transferinde ciddi avantajlar sağlar. Bunun yanı sıra bims, tuğla ve brüt betona göre daha hafiftir.  Bu hafifliğiyle taşıyıcı sistem tasarımını olumlu yönde etkiler.

Bims Nerelerde Kullanılır?

Bims, blok yapı sektöründe kullanılır. Özellikle iç ve dış duvarlarda ses yalıtımı özelliğinden dolayı oldukça fazla tercih edilmektedir. Çatı ve baca imalatı, asmolen döşemeler ve bahçe duvarları diğer kullanım alanlarını oluşturur. Bimsin hammaddesi olan ponza, ayak bakımı (halk arasında nasır taşı olarak da bilinir) kullanımı da dahil olmak üzere birçok farklı alanda kullanılmaktadır. 

Bimsin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • İnşaat sektörü
  • Evcil hayvan kumu
  • Tekstil endüstrisi
  • Tarım sektörü
  • Kurşun kalem silgileri
  • Atık su arıtımı
  • Sağlık sektörü
  • Kimya endüstrisi
  • Kişisel bakım, kozmetik ürünleri
  • Antika ürünleri
  • Kataliz üretimi
  • Yazıcı mürekkebi
  • PVC kaplama dolgu ürünleri
  • Yiyecek saklama kapları
kdz ereğli bims çeşitleri
Kdz Ereğli Bims Çeşitleri

Bims Ne İle Yapıştırılır?

Bims, çimento esaslı özel bims yapıştırıcıları kullanılarak yapıştırılır. İnternet arama motoruna bims yapıştırıcısı yazarak, farklı marka seçeneklerine ulaşabileceğiniz bu yapıştırıcılar, kolay ve pratik uygulanabilir oldukları için işçilik ve zamandan tasarruf sağlar.

5 Başlıkta Bims Çeşitleri

Genel olarak 5 adet bims çeşidi vardır. Her biri işlevlerine göre farklı alanda kullanılır. Bunlar:

  1. Boşluklu bims briket
  2. Asmolen bims briket
  3. Yalıtımlı bims briket
  4. Tam dolu bims briket
  5. Yarı dolu bims briket

Şimdi bu başlıkların detaylarına bakalım;

  1. Boşluklu Bims Briket

Boşluklu yapısı ile ısıyı ve sesi yalıtır. Doğallığından çevresel faktörlerden dolayı tercih edilmesi ve hem de maliyet açısından dolayı sunduğu avantaj sebebiyle inşaat sektöründe tuğlanın pazarından pay aldığını söylemek mümkün. 

  1. Asmolen Bims Briket

Döşemeler için üstüne ısı ve sağlamasının yanında hafif, pratik, ergonomik ve yanmazlık özellikleriyle yangın güvenliğini üst düzeye taşıyan ekonomik bir üründür.

  1. Yalıtımlı Bims Briket

Sunduğu ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu sağlar. Güvenli olup aynı zamanda da hafiftir. Bu özellikleri sayesinde malzeme, işçilik giderleri ve zamandan tasarruf sağlar.

  1. Tam Dolu Bims Briket

Son yıllarda inşaat sektöründe özellikle ısı ve ses yalıtımında, öz kütlesinin düşük olmasının sağladığı avantajların bir sonucu olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Taşıyıcı özelliği bulunan ve volkanizma sonucu oluşmuş doğal bir malzeme olan tam dolu bims briket; kristalize, gözenekli, süngerimsi, fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklı bir malzemedir.

  1. Yarı Dolu Bims Briket

Yarısı dolu olan bims brikettir.

Briket Değil Bims

Son yıllarda inşaat sektöründe özellikle ısı ve ses yalıtımındaki performansıyla sıklıkla kullanılmaya başlayan bims; kristalize, gözenekli, süngerimsi, fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklı bir malzemedir. Şüphesiz bu hızlı gelişim ve kalıplaşmış bilgilerin değişiminde sıkıntı yaşayan yapı elemanlarının başında bims, gelmektedir. Görünüş itibariyle çok benzediği için insanlar bims ürünlerini briket olarak biliyor bazen de tuğla ile karıştırıyor. Halbuki bims bu ürünlerden daha gelişmiş ve daha üstün özellikleri olan bir üründür.

Bims Taşı

Volkanizma sonucu oluşmuş doğal bir malzemedir. Kristalize, gözenekli ve süngerimsi bir yapıda olan bims, fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklı bir malzemedir.

Blok Bims

Bims agregasının doğal yapısından dolayı her türlü sıva harcı ile kolaylıkla uyum sağlayabilmektedir.

Briket Bims

“Briket değil bims” Yazımızda da belirttiğimiz gibi bims her ne kadar brikete benzese de briketle karıştırılmaması gereken bir üründür. Briket hatırlanacağı gibi kum, cüruf, taş ve çimento ile üretilmektedir. İçerisinde kum vardır. İçeriğinde ponza bulunmaz. Dolayısıyla ürünün ısı ve ses izolasyonu düşüktür. Ayrıca ağır bir malzeme olduğu için binaya fazla yük vermektedir Bu da statik açıdan olumsuzluklar oluşturur. Ürünün herhangi bir esneme veya elastikiyet özelliği yoktur. Dolayısıyla depreme karşı dayanıklı değildir.

Ponza Taşı

Ponza taşı, volkanik bir kayaç türüdür. Bimsin hammaddesidir.

Bonza mı, Ponza mı?

Doğru yazılışı ponzadır.

Bims Briket

Bims, ponza hammaddesinden üretilen bims briket için kullanılan kısaltmadır.

Bims Beton

İçerisinde bims agregaları olan bims beton daha hafiftir. Bims betonu, dayanıklılık ve uzun ömürlülük gibi avantajları nedeniyle inşaat sektörünün özellikle; köprü, yol, düşük eğimli çatı alanlarında tercih edilmektedir.

Bims Yalap

Yalap İnşaat Nevşehir merkezli bir bims üreticisi firma.

Tekno Bims

Nevşehir merkezli bir başka bims üreticisi firma.

Makro Bims 

Nevşehir merkezli bims üreticisi firma.

Kdz Ereğli bims fiyatları için uzman müşteri temsilcimizden destek alabilirsiniz

Translate »
Konuşmayı Başlat
Yardım İster misiniz?
Balcı Beton İnşaat Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi İçin Yazınız