Dış Cephe Mantolama - Balcı Beton İnşaat

Dış Cephe Mantolama

Dış cephe kaplama veya dış cephe mantolama, binaların zeminini, duvarlarını, çatılarını ve tavanını kaplamak için kullanılan bir terimdir. Dış cephe mantolama, yapıya sağlamlık kazandırmayı amaçlar. Ayrıca hava koşullarına karşı binada dayanıklılık sağlar. Dış cephe kaplama; kontrplak, kereste, alçı, mermer ve yonga levhalar / panellerden oluşabilir. Mantolama panelleri, yapışkan malzeme yardımıyla veya çivi vasıtasıyla yüzeye yapıştırılır.

Dış Cephe Mantolamanın Amacı

  1. Dış cephe mantolama; binanın duvar yapısına su ve nemin girmesini önlemeye yardımcı olur.
  2. Dış mermer veya alçı kaplama binayı hava koşullarına karşı korumasının yanı sıra, duvar ve çatı yüzeyinin aşınmasına karşı korur.
  3. Mantolama, dekoratif amaçlarla ve binanın çekici görünmesini sağlamak için de tercih edilmektedir. 
  4. Çatı kaplaması, çatıdan yağmur suyunun sızmasını önler.
  5. Dış cephe mantolama; tuğlaların birleşim yerlerinin üzerinden geçerek duvarın konstrüksiyonuna ekstra güç kazandırır.
  6. Ahşap yapıda dış cephe mantolama kullanımı dayanıklılık verir.
  7. Dış cephe mantolama; ahşap yapılarda çerçevelemenin yapısal bütünlüğünü sağlar.
  8. Dış cephe mantolama; sismik dalgalara karşı korunmaya yardımcı olan basınç ve çekme gerilimi sağlar.
  9. Dış cephe mantolama; binanın duvarları ve çatısı boyunca, ısı ve soğuk iletkenliğine direnir.
  10. Dış cephe mantolama; sıva maliyetlerinden tasarruf sağlar. Birçok inşaatçı, duvarların, zeminlerin ve çatıların pürüzlü yüzeylerine sıva yapmadan mantolama yapar.
  11. Dış cephe mantolama; işçilik maliyetinden tasarruf sağlar. Mantolama işlerinde sıva, badana ve boyalara göre çok fazla işçilik gerekmez.
  12. Dış cephe mantolama; boya ve renklendirme maliyetinden tasarruf sağlar.

3 Başlıkta Mantolama Çeşitleri

  1. Zemin Kaplama

Yer kaplama olan bu çalışmalar, görsel olarak zengin olmasının yanı sıra hava koşullarına karşı da korunaklıdır. Solmayan renk yapısına sahip olan karolar, güneş ışınları ve diğer hava koşullarına karşı korunaklı bir yapıya sahiptir. Kaymazlık özelliğine sahiptirler ve dayanıklıdırlar. Daha çok ofis / büro tarzı iş yerlerinde kullanılır. Uzun vadede kullanıma uygun olup istediğiniz parçayı başka bir parçayla değiştirebilirsiniz.

  1. Çatı Mantolama

Çatı yalıtımı, dış cephe mantolama kadar dış cephe için olmazsa olmaz bir unsur olarak dikkat çekmektedir. Çatı kaplamada yalıtım unsuru olan malzemeler çatı tipine göre değişiklik gösterir. Çatıyı kapatan kiremit gibi buna benzer ürünler ile tahta arasına sıvı yalıtım membranı konularak, ısı yalıtım malzemesi su buharından korunur. Soğuk hava boşluğu, su yalıtım membranının oturduğu ahşap malzeme ile ısı yalıtım malzemesi arasında bulunur. Soğuk hava dolaşımı bu bölümdeki yoğunlaşmayı engeller. Yalıtım, ısıtılan bölmenin iç kısmından yapılmıştır. Çatıyı delip yukarı çıkan havalandırma bacası bulunmalıdır. Havalandırma bacasının etrafı mantolama sırasında yalıtılmalıdır.

  1. Duvar Mantolama

Dış cephe mantolama en yaygın mantolama türüdür ve yapısal veya yapısal olmayan işlevlere sahiptir. Yapısal mantolama, binayı güçlendirir, destek sağlar. Çerçeve ve kesme mukavemeti ekler, yani sürtünme kuvvetlerine direnmeye yardımcı olur. Aşırı hava koşullarında veya evin temeli oturduğunda meydana gelebilecek sallanma veya bükülmeyi önlemeye yardımcı olur. Yapısal olmayan mantolama yalıtım sağlar. Çerçeveye ek bir katman olarak, ısıyı içeride, rüzgarı ve suyu dışarıda tutmaya yardımcı olur.

Mantolama Birkaç Amaca Hizmet Eder 

Yapıyı dış etkenlere karşı korur. Çatı, dış cephe kaplaması ve döşeme gibi malzemeler için bir temel sağlarken yapıyı iç ve dış kuvvetlere karşı güçlendirir.

İZODER’den Dış Cephe Mantolama Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği 5 maddede mantolama ile ilgili olarak doğru bilinen yanlışları sıraladığı yazıyı Weber sitesinden okuyabilirsiniz.

Yalıtım Kredisi

Enerji verimliliği ve küresel ısınma bütün dünyada etkisini hissettirirken ülkemiz de gelişmelere kayıtsız kalmadı. Devletimiz enerji verimliliği için 60 ay vadeli yalıtım kredisi vermek için harekete geçti.

Fit For 55

Avrupa Komisyonu, Yeşil Mutabakat kapsamında binalarda enerji verimliliğine yönelik önlemleri de içeren ‘Fit for 55’ paketini devreye almasıyla birlikte binalarda yalıtım uygulamalarının artış trendinin yükselerek devam etmesi bekleniyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, Türkiye’de her 10 binadan 8’inin enerji konusunda verimsiz olduğuna dikkat çekti. İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, Yeşil Mutabakat kapsamında hayata geçirilen ‘Fit for 55’ (%55 hedefine uygunluk) paketine dikkat çekti.

Eruslu, AB’nin 1990 seviyelerine kıyasla karbon salınımını 2030 yılına kadar %55 oranında azaltma hedefiyle uygulamaya alındığını hatırlattı. AB’nin toplam enerji tüketiminin yaklaşık %40’ından ve karbondioksit emisyonlarının %36’sından binaların sorumlu olarak görüldüğünün altını çizdi. Eruslu, binalarımızı ısı yalıtımlı hale getirerek kışın ısıtma, yazın ise soğutma için harcanan enerji tüketiminin düşürülebileceğini dile getirdi

Rakamlar Konuşuyor

İZODER Teknik Uzmanı Güneş Yüzügür’ün verdiği bilgilere göre;

  • Türkiye Cari Açığı 2018: 27,6 Milyar Dolar
  • Türkiye Cari Açığı 2019 – İlk 6 ay: 3,26 Milyar Dolar
  • Türkiye Enerji İthalatı 2018: 42,9 Milyar Dolar
  • 2018 – 2019 Doğalgaz Birim fiyat artışı (Konut için) %64

Çare: Enerji Verimliliği ve Yalıtım

Binalarda enerjinin çok büyük bir bölümünün ısıtma ve soğutma amaçlı harcandığı görülmektedir. 

İZODER ve E.I.E.I işbirliği: 50.Yıl Yetiştirme Yurdu Yalıtım Projesi

  • Yalıtım uygulaması ile; derece/gün başına ısınma amaçlı yakıt tüketimi 27m3’den 10m3’e düşmüştür.
  • Sağlanan Enerji Tasarrufu; % 63’dür. 
  • 3.7 Yıl olarak tespit edilen yalıtım harcamasının geri ödeme süresi 2 ile 5 yıl arasında değişmektedir.
  • Tesisatlarda yatırımın geri dönme süresi 12 ayın altındadır.

Dış Cephe Boyası

Akrilik esaslı dış cephe boyası yüksek alkali direncine sahiptir. Güneş ışınlarına, yağış, nem ve deniz kıyısındaki tuzlu neme karşı son derece dayanıklı olan boya kolay sürülen, iyi örtücülük sağlayan, koruyucu ve dekoratif özelliktedir. 

Dış Cephe Kaplama Ürünleri

Dış cephe kaplama veya dış cephe mantolama ses ve ısı yalıtımı maksadıyla uygulanan ve ısı tasarrufu sağlayan bir uygulamadır. 

Strafor Köpük

Strafor; içeriğinde %5 polistren ve %95 hava ile oluşan karışımdan meydana gelen bir yapı malzemesidir. Strafor köpük ince, kalın, sert ve yumuşak formlara dönüşebilen bir yapıya sahiptir. Bu özelliği ile birçok imalat alanında tercih edilen bir malzemedir. 

Dış Cephe Boya Renkleri

Dış cephe boya renkleri denildiğinde ülkemizde en fazla tercih edilen renk olan kırmızı dış cephe boyasıdır. Kırmızı renk kadar etkili olmasa da dış cephe boyası denildiğinde akla gelen diğer ilk renk ise gri dış cephe boyası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kdz. Ereğli Dış Cephe Boya Fiyatları

Dış cephe boya fiyatları markaya göre değişiklik göstermektedir. Boya fiyatlarını en güncel haliyle firmamızı arayarak bilgi alabilirsiniz.

Dış Cephe Boya Modelleri

Tercihte en çok öne çıkan dış cephe boya modelleri;

  • Kiremit Kırmızısı
  • Kirli Beyaz
  • Somon
  • Krem
  • Pudra Şekeri
  • Antrasit Gri
  • Şampanya
  • Safran
  • Gri

Dış Cephe

Yapının dikey doğrultuda ilerleyen her bir m2’sini kapsayan alanın genel adına “dış cephe” denir. 

Dış Cephe Fiyatları

Dış cephe mantolama fiyatlarını firmamızı arayarak güncel olarak öğrenebilirsiniz. 

çatı mantolama kdz ereğli
Çatı Mantolama

Mantolama

Mantolama, ısı yalıtımını sağlamaya yarayan bir uygulama olup adı üzerinde manto gibi bir yalıtıcı aracılığı ile binaların giydirilmesi işlemidir. 

Dış Cephe Mantolama

Mantolama, ısı yalıtımı yapmak için binaların dış cephelerinin kaplanarak içeride bulunan ısı değerlerinin optimize edilmesi işlemidir. 

Mantolama Fiyatları

Mantolama fiyatları yapılacak işin metrekare büyüklüğü ve kullanılan malzemenin kalitesi ile doğru orantılıdır. Firmamızı arayarak güncel mantolama fiyatı alabilirsiniz.

Köpük

Poliüretan köpükler; binaların yapımı sırasında kapı, pencere kasaları montajında, boşlukların doldurulmasında, elektrik tesisatlarında, sıcak ve soğuk su borularının izolasyonunda kullanılan bir inşaat malzemesidir. 

Isı Yalıtım

Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek suretiyle ısı tasarrufu sağlama adına yapılan işlemlerdir

Dış Cephe Mantolama

Isı kaybını önlemek için binaların dış cephelerine, ısı kaybının minimize edilmesi amacıyla kaplanması işlemidir. 

İzolasyon Malzemesi

Cam yünü ve taşyünü başta olmak üzere, genleştirilmiş polistren ısı yalıtım levhaları, extrüde polistren ısı yalıtım levhaları, poliüretan köpük, cam köpüğü ve fenol köpüğü yalıtım türünde kullanılan malzemeler arasındadır.

Isı Yalıtım Levhaları

Isı yalıtım levhası (expande polistren) (EPS) olarak da adlandırılmaktadır. Petrol türevi malzemelerin değişik şişirme gazlarıyla genişletilerek köpük haline getirilmesiyle üretilmiş dış cephe kaplama malzemesidir.

Cam Yünü

Cam yünü, adından anlaşılacağı üzere cam malzemeden üretilen ısı yalıtımı malzemesidir. 

Taş Yünü

Volkanik kayaçlardan elde edilen mükemmel bir yalıtım malzemesi olup ısı iletimini engelleyici özelliğe sahiptir.

Espande Polistren (EPS)

Ekspande polistiren; polistiren hammaddesinin, su buharı ile teması sonucu, hammadde granüllerinin içinde bulunan pentan gazının granülleri şişirmesi ve birbirlerine yapıştırması sonucu meydana gelmektedir. Blok halde üretilir ve daha sonra rezistans teli ile istenen boyutlarda kesilir. Naylon ambalajda satılmaktadır. 

Extrude Polistren

Polistiren hammaddesinden ekstrüzyon yolu ile üretilir. Extrude polistrenin, espande polistiren ile ısı yalıtımı konusunda pek farkı yoktur. 

Polistiren Savaşları

EPS ve XPS karşılaştırması: XPS hammaddesi de EPS gibi izolasyonda kullanılır. Polistren bazlı bir malzemedir. Genelde, bu iki malzeme arasında seçim yapılırken fiyat ve özellikler yeterince karşılaştırılmamakta ve bu sebeple kullanıcılar yanlış tercih yapabilmektedir. Bundan dolayı aralarındaki farklılıklar gözden kaçabilmektedir. EPS ve XPS’nin aynı yoğunluktaki türlerinin ısı yalıtımı özellikleri çok yakındır. Buna karşın aynı yoğunluktaki EPS, XPS’ye göre daha az maliyetlidir ve buna ek olarak daha düşük yoğunluktaki malzemelerin seçilebileceği yerlerde, XPS’nin (belirli bir yoğunluğun altında üretilemediği için) kullanımı mümkün değildir. Bu durumda daha düşük yoğunluklu EPS kullanılması durumunda gerekli ısı yalıtımı sağlanır ve büyük maliyet avantajları sağlanır.

Levha Yapıştırıcı

Isı yalıtım levha yapıştırıcısı, polystren levhaların (XPS-EPS) kaplanmasında kullanılır. Kolay hazırlanabilen ve uygulanan yüksek sabitliğe (stabiliteye) sahip olup toz polimer ve sentetik katkılar ile güçlendirilmiştir.

Sivri Uçlu Alçıpan Vidası

Sivri uçlu alçıpan vidası, alçıpanın 0,70 mm sac kalınlığına kadar olan metal veya ahşap iskelete monte edilmesinde kullanılan bir bağlantı elemanıdır.

Perlitli Sıva

Alçı bazlı torbalanmış hazır sıvadır. Donma süresi boyunca uygulandığı yüzeylerde akma ve yığılma yapmayan; tuğla, beton, brüt beton, gazbeton, bims blok vb. malzemeler üzerine doğrudan uygulanır. 

Mantolama Filesi

Sıva filesi de denilen mantolama filesi yüksek alkali dayanımına sahip fiber cam elyafın iplik durumuna getirilerek dokunması ile elde edilen taşıyıcı donatı malzemesidir. Daha sonra tutkal reçine ile kaplanarak renklendirilir. Sıva filesi mantolama esnasında dış ve iç cephelerde kullanılır.

Poliction Köpük

Poliüretan köpük de denilmektedir. Sızdırmazlık sağlamak için geliştirilmiştir. Tek bileşenli (komponentli), hızlı kürleşen, su, ses ve ısı yalıtımında kullanılan, yüksek kaliteli montaj ve dolgu köpüğüdür..

Beyaz Strafor

Teknik tabiri EPS olan straforun; %5’i polistren %95’i havadan meydana gelir. Günlük hayatımızda sıkça rastladığımız, özellikle beyaz eşya muhafazasında, yalıtımda kullanılan, yuvarlak beyaz köpüklerden oluşan yapı malzemesidir. 

Dış Cephe Giydirme

Apartman, site ve iş yerleri gibi birçok yapının dış yüzeyinin farklı malzemeler ile kaplanmasına dış cephe giydirme denilir. Estetik görünümün yanı sıra uzun ömürlü olması, ısı ve ses yalıtımı sağlaması da dış cephe giydirmeyi tercih unsuru haline getirmektedir. Dış cephe giydirme işlemi ile binanın estetik bir görünüm kazanması da sağlanır.

EPS

Ülkemizde en çok tercih edilen ısı yalıtım malzemesi olan EPS, “Genleştirilmiş Polistiren” yani ekspande polistiren kelimesinin kısaltmasıdır.

XPS

Homojen hücre yapısına sahip, ısı yalıtımı yapmak amacıyla üretilen ve kullanılan köpük malzemeleri olan XPS, “ekstrüde polistiren” malzemelerin kısaltmasıdır. 

Stropiyer

Stropiyer; petrolün yan ürünü olan stiren monomerden imal edilmiş köpük malzemeye (Strafor & EPS) denilir.

Siyah Köpük

Zayıf yalıtım için bir dış çözüme mi ihtiyacınız var? Daha az enerji gerektiren ve daha az maliyetli olan kendin yap projelerinin hayranıysanız, siyah köpüğü düşünün. Kolay monte edilen, hızlı ve verimli bir dolgu macunu olan bu köpüğü uygulamak için bir köpük uygulama tabancası gereklidir.

Beyaz Köpük

EPS olarak da bilinen inşaat malzemesidir.

Borazan Vida

Alçı levhaların galvanizli profillere vidalanmasıyla oluşturulan bölme duvar, giydirme duvar ve asma tavan yapımında kullanılan inşaat malzemesidir.

Borazan Vida 2,5 mm

Boyu 2,5 mm olan vida.

Borazan Vida 3,5 mm

boyu 3,5 mm olan vida. 

Karbonlu Strafor (EPS)

Karbonlu EPS ısı yalıtım levhası, yüksek yalıtım kapasitesine sahip, genişletilmiş polistiren sert köpükten yapılmış olup güçlü ısı yalıtımına sahiptir. Bozulmaz, kullanımı kolaydır. Su geçirmez ve ekolojik özelliklere sahiptir. Karbon taşıyıcı ile ısı değişimini azaltır.

Gri Strafor

Gri straforlar, gri renge sahip olup, karbon takviyesi ile sıkıştırılmış, köpük formunda imal edilen ısı yalıtım malzemeleridir. Dış cephe mantolama uygulamasında kullanılır. Gri straforların üretiminde karbon kullanıldığı için karbonlu gri strafor olarak da bilinmektedir.

Dübelli Vida

Evlerimizde perde kornişlerinde de kullandığımız, bir malzeme veya ürünü başka bir yere sabitlemek amaçlı kullanılan bağlantı elemanlarına dübel denir.

Levha Sıva Harcı

İç ve dış mekanlarda polistren esaslı ve taş yünü levhalar gibi ısı ve ses yalıtım malzemelerinin üzerine sıva yapılmasında kullanılır. Çimento esaslı olan bu harç, file uygulamasıyla yüzeyin mukavemetini arttırır.

Levha Sıva Yapıştırıcısı

Isı Yalıtım Levha Yapıştırıcısı, polystren levhaların (XPS-EPS) kaplanmasında kullanılır. Kolay hazırlanan ve uygulanan yüksek stabiliteye sahip yapıştırma harcıdır. Çimento esaslıdır. Sentetik katkılar ve toz polimerlerle güçlendirilmiştir.

Sıva Filesi

Mantolama filesi başlığı altında anlatılmıştır.

Yalıtım Sıvası

Binaların iç ve dış cephelerinde ısı, su, ses ve yangın yalıtımının sağlanması için doğal malzemelerin karışımdan oluşan ve harç olarak uygulanan inşaat malzemesidir. 

Dalmaçyalı

Dalmaçyalı Double Carbon ısı yalıtım levhası, standartlara uygun olarak üretilen polistren esaslı ısı yalıtım levhasıdır.

Translate »
Konuşmayı Başlat
Yardım İster misiniz?
Balcı Beton İnşaat Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi İçin Yazınız