Çimento ve ahşabın üstün özelliklerini bir araya getiren kompozit yapı levhası olan betopan, teknolojik bir yapı malzemesidir. Betopan; yapılarda temelden çatıya kullanılabilen, düz ve doğal gri yüzeyli bir çimentolu, yonga levhadır. Fonksiyoneldir, içeriğinde sağlığa zararlı maddeler barındırmaz.
Betopanın Özellikleri
Betopan, çimento esaslı lifli levhalar olup neme ve suya karşı güçlendirilmiştir ve küflenme yapmaz. Sağlığa zararsız bir yapı malzemesidir.
Betopanın Tarihçesi
Bu yazımda, betopanla alakalı olarak Tepe Betopan Yapı Malzemeleri San. Tic. A.Ş. firmasına yönelik olarak bir parantez açmak istiyorum. Bilkent Holding’e bağlı faaliyet gösteren Tepe Betopan Yapı Malzemeleri San. Tic. A.Ş., Türkiye’nin ilk çimentolu yonga levha fabrikasını 1984 yılında kurdu. Bu fabrikada Betopan® tescilli markası ile üretime başladı.
1999 yılında modern teknoloji sistemleri kullanılarak revize edilen fabrikanın yıllık kapasitesi 60.000 m3’e yükseltilmesinin ardından, 2001 yılında Arhavi’de kurulu diğer çimentolu yonga levha fabrikasını satın alarak şirket Türkiye’nin tek, dünyanın sayılı üreticilerinden biri konumuna gelmiştir. Tepe Holding, betopanın yanında 2001 senesinde kendi geliştirdiği ve patentini aldığı üretim yöntemiyle üretmeye başladığı betopanplus ile teknolojiyi geliştiren firmalar arasında yerini almıştır. Betopanplus olarak markası tescil ettirilen bu patentli yeni levhanın en önemli özelliği ortamın bağıl nemine ve güneşin etkisine bağlı hareketi %55-60 azaltması ve dış etkilere daha dayanıklı yüzeyler oluşturmasıdır. Betopanplusın gelişmiş özellikleriyle dış cephe kullanımında verdiği olumlu sonuçlar nedeniyle aynı makine parkuru ve sistemiyle farklı bir üretim yöntemi kullanarak yüzeyine ahşap dokusu verilen “Ahşap Dokulu yalıpan®” ve “Taş Dokulu taşonit®” markasıyla tasarımı ve üretimi gerçekleştirildi. Kendine özgü dokuları olan bu levhaların farklı tasarımlarla uygulanmasıyla farklı dış cephe görünüşleri elde edilmeye başlandı. Tepe Betopan, dış cephe levhaları ve giydirme sisteminin gördüğü ilgi ve büyüyen talep üzerine çizgisel dokulara sahip monolin®, frapan® ve fugalin®, kesme taş dokulu tuğpan®, şaşırtmalı taş dokulu Tuğlapan® markalı yeni yüzey dokulu ürünleri de tasarlayıp üretimine başladı. Sözkonusu ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.
2014 yılında Ankara, ASO 2. OSB’de, yılda 50.000 m3 kapasite ile Tepepan markasıyla doğa dostu, yeni nesil Fibercement üretimine başlayan Tepe Betopan A.Ş., 5 kıtada, 40’dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır. Firma hem çimentolu yonga levha, hem de Fibercement levha üretebilen dünyadaki tek üretici konumundadır.
Betopan Kullanım Alanları
- Prefabrik ev imalatında
- Bölme duvar uygulamalarında
- Saçak altı ve alın kaplama yapılan yerlerde
- Banyo, tuvalet ve mutfak gibi nemli mekanlarda
- Balkon kapama ve bahçe duvarı imalatlarında
- Asma kat döşeme imalatının yanı sıra ve kuş kafesi, köpek kulübesi, tavuk çiftlikleri ve hayvan ağılları imalatında.
- İç mekan
- İç duvarlar
- Zemin/Yükseltilmiş döşeme
- Asma kat
- İç mekan tavanları
- Islak alanlar
- Asansör boşluğu duvarları
Dış
- Dış duvarlar (prefabrik ve hafif çelik yapılar için)
Çatılar
- Dış mekan tavanları (prefabrik ve çelik yapılar için)
- Ön pano (prefabrik ve çelik yapılar için)
Çitler ve sınır duvarları
- Raf ve ünite imalatlarında tercih edilebilir.
Betopan Ölçüleri
Betopan ölçüleri genellikle standart olarak eni 125 cm, boyu 250 cm, kalınlığı 8-10-12-14-16-18 mm seçenekleri mevcuttur.
Yangına dayanıklı
Betopan, yangın sınıfı TS EN 13501-1 B-S1 sınıfıdır yani yangına dayanıklıdır. Alev almaz. Isı ve ses yalıtımına katkı sağlayan betopanın üzerine, sıva ve boya yapılabilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, derz aralıklarına poliüretan mastik (dolgu ve yapıştırma malzemesi) çekilmesi zorunluluğudur.
Betopan levha, prefabrik yapılar için en uygun çözümler sunar. Betopan, su iticiliği yüksek bir malzeme olduğu için cephe kaplama, saçak altları ve alın kaplamalar için de sıkça tercih edilmektedir.
Betopana Böcek İşler mi?
İçeriğinde ahşap olduğu için betopan levha içerisine “Kurt ve böcek işler mi?” sorusuyla sıkça karşılaşmaktayız. Bunun cevabı hayırdır. Betopan canlı ve haşere barındırmaz.
Kullanım Avantajları
- Binalarda, temelden çatıya görünüm ve yapısal özellikleri ile farklı mimari ve konstrüktif çözümler sunan betopan, geniş kullanım alanları ile prefabrik ve çelik yapılar için ideal bir yapı levhasıdır.
- Boyama, kaplama, duvar kağıtları ile bitirme malzemesi olarak kullanılabileceği gibi iç-dış cephe kaplama malzemelerinin altlık levhası olarak da tercih edilebilir.
- Zeminlerde ve çatılarda mantolama tahtası olarak kullanım imkanı da sağlayan betopanın, yerden ısıtma sistemi ile kullanımı da mevcuttur.
- Islak hacimlerde ve fayans arkasında altlık olarak kullanılabilen betopanın; kurulumu, modifikasyonu, kesilmesi ve delinmesi kolaydır.
- Hafif ve taşıması kolay olan betopan ile binanızı farklı hava koşullarında korumanız mümkün.
- Isı ve ses yalıtımına katkı sağlayan betopan, mevsimsel değişikliklere karşı da dayanıklıdır.
- Güneş ışığının etkisine, suya ve neme ve darbeye karşı dayanıklıdır.
- Hayvanların biyolojik atıklarına karşı da dayanıklı olan betopan, çevre dostudur. Asbest içermez. Kokusuzdur, zararlı gaz salınımı yapmaz, böcek geçirmez, çürümez ve küflenmez. Betopan bulundurduğu bu özellikler nedeniyle temelden çatıya kadar binalarda kullanılabiliyor.
8’lik Betopan
Kalınlığı 8 mm’lik olan betopan.
10’luk Betopan
Kalınlığı 10 mm. olan betopan
12’lik Betopan
Kalınlığı 12 mm. olan betopan
Bahçe Duvarları
Betopanla bahçe duvarlarını kaplamak mümkün.
Betopan Tabaka
Betopan, neme-suya karşı güçlendirilmiş çimento esaslı, doğa dostu lifli levhadır.
Lift Çimento Levha
Fibercement levha sektöründe fibre cement, fibrocement, fibersement olarak da tanımlanmakta ve lifli çimento anlamına gelmektedir.
İç Duvar Levhası
Bu levhalar, dış cephe duvarlarının içinden kullanılarak tuğla, gaz beton, briket ve buna benzer yapı elemanlarının arasına yerleştirilebilmekte ve kullanıldığı noktada ısı yalıtımı yanında ses yalıtımı da sağlamaktadır.
Dış Duvar Levhası
Giydirme cephe sistemlerde, granit, mermer, alüminyum, cam vb. cephe kaplamalarının arkasında; ısı, ses yalıtımı ve yangın güvenliği amacıyla kullanılmakta olup her iki yüzeyi kaplamasız veya bir yüzeyi alüminyum folyo veya siyah camtülü kaplı taşyünü levhadır.
Kompozit Yapı Levhası
Kompozit levha, diğer adıyla kompozit panel, polietilen adı verilen bir plastik maddesinin alüminyum levhalarla kaplaması ile oluşturulan yapı malzemesine denir.
Kdz Ereğli betopan fiyatları için lütfen uzman ekibimizle iletişime geçin