Kdz. Ereğli’de çimento tedarik eden firmalar içinde Balcı Beton İnşaat, yarım asrı geçen tecrübesiyle yapı sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldi. Kdz Ereğli’de faaliyet gösteren Balcı Beton İnşaat, betonun olmazsa olmaz malzemelerinden çimentoda iddialı olduğunu zamanında ve hızlı sevkiyatıyla göstermektedir. Kdz Ereğli çimento tedarikçisi Balcı Beton İnşaat, Zonguldak Ereğli’deki tesislerinden Kdz Ereğli ve çevresine çimento sevkiyatı sağlayabilmektedir.

ÇİMENTO NEDİR?
Çimento; kum, çakıl (agrega) v.b. maddelerin birbirine tutunmasını sağlayan ve su ile birleşince katılaşan bir yapı malzemesidir.
Çakılın boyutu ve kumun inceliği dayanıklılığı artırır. İnce çakıl ile karıştırılan çimento, duvar için harç üretirken, kum ile karıştırıldığında beton üretir. 1824’te ilk olarak İngiltere’de üretilen çimento, 1912 yılında Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştır.
Çimento Çeşitleri Nedir?
Kullanım yerlerine göre daha dayanıklı olması gereken yerlerde değişik oranlarda değişik malzemeler katılarak farklı çimento çeşitleri elde edilmiştir. Çimento çeşitleri Türk standartlarına göre (TS EN 191-1) içeriğine katılan malzemelerin bileşenlerine ve oranlarına göre 5 ana başlıkta incelenmektedir.
5 Başlıkta Çimento Çeşitleri
- Portland Çimento (CEM 1)
- Portland Kompoze Çimento (CEM 2 )
- Yüksek Fırın Cüruflu Çimento (CEM 3 )
- Puzolanik Çimento ( CEM 4 )
- Kompoze Çimento ( CEM 5 )
- Portland Çimento ( CEM I)
Portland çimentonun içeriğinde en az %95 oranında klinker maddesi bulunmaktadır. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan çimento türü Portland çimentolardır. Portland çimento tek başına kullanılabildiği gibi diğer çimento türlerinin bir çoğunun da bileşimlerinde bulunmaktadır. Portland çimentonun genel olarak kullanım alanlarını şu şekilde maddeler halinde yazabiliriz.
- Yüksek yapılar
- Ön germeli betonlar
- Köprüler
- Viyadük, alt ve üst geçit yapılar
- Kaldırım betonları
- Yol kaplamaları
- Kayar-kalıp sisteminin kullanıldığı yapılar
- Tünel kalıp uygulamaları
- Demiryolu traversleri
- Su depoları
- Yer betonlarıdır.
- Portland Kompoze Çimento (CEM II)
CEM II çimentolar içeriğindeki klinker maddesine ek olarak eklenen (kalker, silis dumanı, uçucu kül ve puzolan vb. gibi) farklı maddelerden dolayı kendi içerisinde 6 farklı alt kategoriye ayrılmaktadır.
- Portland Çuruflu Çimento
- Portland -Silis Dumanlı Çimento
- Portland-Puzolanlı Çimento
- Portland Uçucu Küllü Çimento
- Portland Pişmiş Şistli Çimento
- Portland Kompoze Çimento
Portland Kompoze Çimentonun genel kullanım alanları şunlardır;
- Beton veya betonarme kanalizasyon boruları
- Beton briket yapımı
- Köprü ve viyadüklerin yapımı
- Yüksek yapılar
- Yer betonları
- Su depoları
- Duvar ve sıva yapımı
- Daha yüksek dayanım gerektiren özel proje beton uygulamaları.
- Yüksek Fırın Cüruflu Çimento (CEM III)
Klinker ve granüle yüksek fırın cürufundan oluşan çimento türüdür. CEM III çimentolar genel olarak tuzlu ve zararlı suya maruz kalan kütle beton inşaatlarında tercih edilirler. Bunun yanı sıra aşağıdaki kullanım alanları da mevcuttur;
- Sülfat içeren zeminler
- Arıtma tesisleri
- Baraj vb. yapılar
- Su kanalları
- Temeller
- İstinat duvarları
- Betondan ya da betonarmeden yapılan borular
- Puzolanik Çimento (CEM IV)
Klinkerin, puzolanik maddelerle ve az miktarda alçı taşıyla birlikte öğütülmesiyle elde edilen çimento CEM lV olarak tanımlanır. Alçı taşının eklenmesinde ki amaç çimentonun priz süresini, yani yapısındaki suyu kimyasal birleşim, buharlaşma v.b. gibi nedenlerle kaybederek katılaşması süresini ayarlamaktır. CEM IV çimentolar içerdiği puzolanik madde miktarına göre A ve B grubu olmak üzere iki farklı sınıfa ayrılmaktadırlar. Kütlece %11-35 arasında puzolanik madde içerenler A grubunu oluştururlar. B grubu ise %36-55 arası puzolanik madde içerirler. CEM IV çimentoların genel olarak kullanım alanları şu şekilde sıralanmaktadır;
- Baraj inşaatları
- Yapı kimyasalları
- Yol kaplama betonları
- Kütle beton
- Su kanaletleri
- Sıva ve duvar harcı
- Kompoze Çimento (CEM V)
Klinkerin, cüruf, puzolanik madde ve az miktarda alçı taşıyla birlikte öğütülmesiyle elde edilir. CEM V çimento şu alanlarda kullanılır;
- Beton ve betonarme borular
- Betonarme yapılar
- Su kanaletleri
- Baraj inşaatları
- Yol kaplama betonları
- Sıva ve duvar harcı
- Arıtma tesisleri

Beyaz Çimento 52,5
Türkiye’nin en yüksek dayanımlı çimentosu olan beyaz çimento 52.5, Dünya’da 50’den fazla ülkede tercih edilmektedir. Gri çimentolardan daha fazla dayanıklıdır. Özellikle prekast (özel bir bileşime sahip yeni nesil beton sistemi) üreticilerinin öncelikli tercihi olmaktadır. Üstün yapışma mukavemeti ve yüksek beyazlığı yapı kimyasalları sektöründe tercih nedeni olmaktadır.
Türkiye‘de ilk kez Çimsa tarafından üretilen beyaz çimento 52,5, minimum %85 beyazlığa sahiptir. Yüksek dayanım sınıflı bir çimentodur. Yapı kimyasalları ve prekast sektöründe tercih edilmesinin sebepleri hem yüksek mukavemetinin sağladığı dozaj avantajı hem de erken imalat avantajıdır.
Torbalı Çimento
Özel 3 katlı kraft kağıttan torbalara koyulmasından ötürü torbalı çimento olarak tanımlanır. Genelde 50 Kg’lık olarak paketlenen torbalı çimentolar bazı ülkelerde 25 Kg’lık paket olarak tercih edilmektedir.
Dökme Çimento
Paketleme yapılmadan silobas dorse (treyler) ile transfer edilen çimento çeşididir.
Alüminatlı Çimento
Kalsiyum alüminat çimentosu ısıya dayanıklıdır. Yüksek performans ve dayanım gösteren özel bir çimento çeşididir.
Çimento 42.5 Ne Demek?
Portland çimentoları 28 günlük basınç dayanımlarına göre PÇ 32,5, PÇ 42,5 ve PÇ 52.5 olmak üzere başlıca 3 tiptir.
42.5 MPa dayanım sınıfındaki portland kalkerli çimento cinslerinde kalker kullanımı 0-12 arasında değişmektedir. Genelde CEM II/A-LL 42.5 ya da CEM II/A-L 42.5 cinsi çimentolar CEM I 42.5 alternatifi olarak piyasaya sürülmektedir. Bu nedenle düşük klinker oranı yüksek blaine değeri (1 gram malzemenin kapladığı alanın sayısal ifadesi) ile tolere edilmektedir. İç piyasada %81,3 oranı ile en fazla kullanılan çimento dayanım sınıfı 42.5’dur. Bunu %17,5 ile 32.5, % 1.4 ile 52.5 dayanım sınıfı takip etmektedir.
42.5 Çimento Nerede Kullanılır?
Genel olarak portland çimentonun kullanıldığı tüm uygulama alanlarında kullanılabilir. Ayrıca hidratasyon ısısı portland çimentoya göre daha düşük olduğundan sülfat gibi iyon içeren agresif ortamlardaki beton işlerinde kullanılması uygundur.
Çimento 32.5 ne demek?
Çimento dayanım sınıfı 32.5 olan çimentoyu ifade etmektedir.
Çimento 52.5 ne demek?
Çimento dayanım sınıfı 52.5 olan çimentoyu ifade etmektedir.
Bartın Çimento
Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bartın Çimento Fabrikası, 1962 yılından beri faaliyet göstermektedir.
Bolu Çimento
Bolu’da yer alan Bolu Çimento tesisleri 1995 yılından beri hizmet vermektedir.
Marmara Çimento
Düzce’de yer alan Marmara Çimento, günlük olarak 6000 TON/Klinker ile 7500 TON/Çimento kapasitesine sahip tam entegre çimento fabrikasıdır.
Ereğli Çimento
Kdz Ereğli’de faaliyet gösteren çimento öğütme tesisi Lafarge Ereğli Çimento, Sanko Holding tarafından 2015 yılında satın alınmıştır. Çimko Çimento Ereğli adıyla faaliyetlerine devam etmektedir.
Kdz Ereğli Çimento çeşitleri için Balcı Beton İnşaat olarak size bir telefon kadar yakınız. Alanında uzman ekibimiz ile ihtiyacınız olan ürünleri sizlere sunmaya hazırız. Kdz Ereğli çimento fiyatları için lütfen bizimle iletişime geçin.