Kdz Ereğli Kireç Çeşitleri - Balcı Beton İnşaat
empire state kireç taşı

Kdz Ereğli Kireç Çeşitleri

Kireç üretiminin hammaddesi kireç taşıdır. En az % 90 CaCO3 içeren kireç taşı kireç fırınlarında 900-1000°C’ın üzerinde ısıtılır. Bunun sonucunda kireç taşının içindeki kimyasal maddenin kalsiyum oksite dönüşmesiyle kireç elde edilir. Kireç taşı cinsleri, içindeki kalsiyum karbonat oranına göre şöyle sıralanır:

  • Çok yüksek kalsiyumlu kireç taşı
  • Yüksek kalsiyumlu kireç taşı
  • Yüksek karbonatlı kireç taşı
  • Kalsitik kireç taşı
  • Magnezyumlu kireç taşı
  • Dolomitik (dolomit) kireç taşı
  • Yüksek magnezyumlu dolomit

Kireç Nedir?

Kireç; nötralizasyon, absorpsiyon, kostikleştirme gibi birçok kimyasal işlemin ana girdisidir. Kimyasallarla çabuk reaksiyona girerek istenmeyen maddeleri bünyeden uzaklaştırır.  

Kireç Çeşitleri Nelerdir?

Kireç taşına ısıtma işlemi uygulanması ile üretilen kireç, insanlık tarihinde inşaat malzemesi olarak uzun süredir kullanılmaktadır. Buna rağmen endüstrideki kullanım seviyesi ve çeşitliliği istenilen düzeye ulaşamamıştır.

Kireç Satın Al

Sönmüş Kireç

Sönmemiş kireç su ile reaksiyona girdiğinde sönmüş kirece dönüşür. Kireci kullanabilmek için söndürmek gerekmektedir. Kalsiyum hidroksit, sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilen kimyasal bileşik olup kristal, beyaz renkli veya toz halde bulunur.

Sönmemiş Kireç

Kalsiyum oksidin ticari adı sönmemiş kireçtir. Kalsiyum oksit, suyla reaksiyona sokulması sonucunda kalsiyum hidroksite, halk arasındaki ifadesiyle sönmüş kirece dönüşür. Kalsiyum oksit (CaO) diğer ifadesiyle sönmemiş kireç; geniş bir kullanım alanı bulunan beyaz renkli, aşındırıcı ve alkalik bir kimyasal bileşiktir.

Tarım Kireci

Öğütülmüş kireç taşı asidik toprakların pH değerini yükseltmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kireç Ürünleri Nelerdir?

  • Portland çimento ve beton yapımında hammadde komponenti;
  • İnşaat harç ve sıvalarında bağlayıcı;
  • Demir-çelik endüstrisinde safsızlaştırıcı;
  • Gaz beton endüstrisinde bağlayıcı;
  • Çevre denetiminde arıtma kimyasalı;
  • Asitli toprakların rehabilitasyonunda pH dengeleyicisi;
  • Yol zemin inşaatlarında stabilizatör olarak ve asfalt yapımında aşınmaya karşı katkı maddesi olarak kullanılır.

Kirecin Kullanım Alanları Nelerdir?

Kireç; demir çelik üretimi, demir dışı metaller, kimya, şeker, inşaat, çevre ve tarım alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Öte yandan yol yapımında, killi zeminlerin kireç ile ıslah edilmesi gibi uygulamalar sayesinde gelecekte daha da yaygın hale geleceği öngörülmektedir.

Kirecin Sanayideki Kullanımı Nasıldır?

Kireç sektöründeki üretimin çoğu iç piyasada tüketilmektedir. Kirecin sanayideki tüketimi hızla artarken inşaat alanında kullanımı düşmektedir. Bu durumun dünyadaki gelişmelerle paralellik gösterdiği söylenebilir. İnşaat malzemelerindeki modernleşme, geleneksel ürün olan kirecin pazar kaybı yaşamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki dönemde de bu alanda pazar kaybetmeye devam etmesi beklenebilir.

Kireç Stabilizasyonu Nedir?

Stabilizasyon gerçek anlamda yirminci yüzyılın bir mühendislik olayıdır. Zayıf zeminlerin yerinde iyileştirilmesi için en uygun ve ekonomik yöntemlerden biri kireç stabilizasyonudur.

Zayıf zeminler kireç ile iyilleştirilir ve kireç; yapılacak projelerin ekonomik olmasını ve hızlı yürütülmesini sağlar. Kireç stabilizasyonu yöntemi dünya çapında gelişmiş ülkelerde kullanılmaktadır. Ülkemizde geçtiğimiz 10 yılda yatırımların arttığı gözlemlenmektedir. Yapılan çalışmalarla aynı doğrultuda olarak, bu işlemler için kullanılan serici ve karıştırıcı makine sayılarının da her yıl arttığı söylenebilir.

Kısa vadeli talep değişimleri, gaz emisyonları ile yeni enerji yönetmelikleri arasında uyum sorunları çıkabileceğini göstermektedir.

Kireç Üretimi Değişiyor mu?

Kireçte üretim süreci (prosesi) doygunluğa ulaşmış olup daha ileri düzeydeki teknik gelişmeler, artık nanoteknoloji cephesinden beklenmektedir. 

Kireç Çevre İçin Zararlı mı?

Kireç endüstrisinin çevreye verdiği zarardan dolayı kirecin imajı olumsuzdur.

Kireç Yatırımı Karlı mı?

Kireç, ağırlığına göre düşük satış fiyatına sahiptir. Yani ticaret için belirleyici unsur, taşıma maliyetlerinden kaynaklandığı için uzun mesafeler arasında kireç ticareti verimli değildir.

Kirecin İnşaat Sektöründe Kullanımı  

  • En çok karayollarında stabilizasyon malzemesi ve bitümlü karışımlarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
  • Gazbeton, kum tuğlası üretiminde kullanılmaktadır.
  • Badana işlerinde kullanılmaktadır. 

Paksan Kireç

Paketlenmiş kireç ürünleri üreten Türkiye’nin ilk modern fabrikasıdır.

Kireç Taşı Nedir, Nerelerde Kullanılır?    

Kireç taşının ilk yapı malzemelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Dünyada hatırı sayılır en eski taş binalardan bazıları, Mısır’daki piramitler gibi, kireç taşından inşa edilmiştir.

Doğal olarak oluşan bir tortul kayaç olan kireçtaşı, dünya çapında bol miktarda bulunmaktadır. İnşaatlarda kullanılan kireç taşı, aşağıdakiler dahil çeşitli şekillerde işe yaramaktadır:

  • Bina yapımında kullanılan kireçtaşı bloklarında
  • Duvarlarda taş kaplamalarda
  • İstinat duvarlarında
  • Zemin döşeme ve fayanslarda

Kireç Taşının İnşaattaki Önemi Nedir?

İnsanoğlunun bildiği en eski yapı malzemelerinden biri olan kalkerin inşaattaki önemi görmezden gelinemez. Kullanım kolaylığı ile zamana karşı dayanıklılığı, kireç taşını, inşaatlar için mükemmel bir malzeme haline getirmiştir.

Kireç Taşı Nasıl Kırılır?

Kireç taşı kırma ünitelerinde çeneli, konik, darbeli ve silindir kırıcılar kullanılarak küçük parçalara dönüştürülür.

Kireç Taşı Kullanmanın 4 Faydası Nedir?

  1. Kireç Taşının Son Derece Dayanıklı Olması

Tüm doğal yapı malzemelerinin arasında kireç taşının en dayanıklı malzeme olduğunu çokları bilmemektedir. Kireç taşı farklı hava koşullarına karşı son derece dayanıklıdır. Kireç taşında zamanla doğal olarak oluşan korozyon yüzeyseldir ve binanın yapısal bütünlüğü etkilenmez.

  1. Kireçtaşı Çok Yönlü Kullanıma Uygundur

Kireçtaşı çok yönlü kullanılır. Kireç taşı türlerinin çoğu kirli beyaz renktedir, bu nedenle hemen her şeyle eşleşirler. Kirli beyaz renk tercih edilmediğinde, elbette başka varyasyonlar da vardır. 

  1. Kireçtaşına Kolayca Şekil Verilebilir 

Şekil verme açısından, kireçtaşı kolayca bloklara veya tuğlalara dönüştürülebilir. Kolayca şekil verilebiliyor olması kireç taşını çok daha kullanışlı, tercih edilir hale getirir.

  1. Evinizi Serin Tutmanın Doğal Yolu

Kireçtaşı çok iyi bir ısı yalıtkanıdır. Bu, bina içinin çok daha serin olacağı anlamına gelir. Az elektrik tüketimi nedeniyle çevreye katkı yapması yanında, uzun vadede fatura harcama bütçeniz için de çok daha iyi sonuçlara neden olur.

sfensk mısır piramitleri kireç taşı
Sfensk Mısır Piramitleri Kireç Taşı

Kireç Taşının Dünyadaki 9 Ünlü Kullanımı

Kireç taşı; piramitlerin, sarayların ve evlerin yapımında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Kireç taşı sayesinde yapılan önemli yapılara bakalım;

  1. Büyük Sfenks

Dört bin yıldan daha uzun bir süre önce inşa edilmiş olan insan başlı bir aslan gövdesiyle, dünyanın en büyük yekpare heykeli olan Büyük Sfenks.

  1. Parthenon

Sütun oluşturmak için kireç taşının en erken kullanımının görüldüğü yerdir. Günümüzde de insanlar bu tasarımı yapılarına dahil ediyorlar.

  1. Lincoln Anıtı

Yunan tapınağı tarzında inşa edilmiş olan anıt; kireçtaşı başta olmak üzere birçok farklı malzemeden yapılmıştır. Lincoln Anıtı’nın iç duvarları ve sütunları Indiana kireçtaşı kullanılarak inşa edilmiştir.

  1. Empire State Binası

Yaklaşık 444 metre yüksekliğe ulaşan binada kireç taşı kullanılmıştır.

  1. Büyük Piramit

Ağırlıklı olarak kireç taşından yapılmıştır ve içinde bir miktar granit ve harç da vardır. Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Büyük Piramit, kesin eğimi yapılabilmesi için kireç taşları dikkatlice kesilerek inşa edilmiştir.

  1. Washington Ulusal Katedrali

Yapımı 83 yıl sürmüştür. Batı kuleleri 1990 yılında tamamlandı ve ABD’nin Indiana kireç taşından yapılmıştır. 

  1. Amerika Birleşik Devletleri Holokost Anıtı

1980’de dış cephesi Indiana kireç taşından yapılan müze, 1993’te açıldı ve o zamandan beri 30 milyondan fazla ziyaretçi aldı.

  1. Kingston

Kireç taşı ile inşa edilen çok fazla binaya sahip olduğu için Kanada’nın Kingston şehri, Kireç Taşı Şehri (Limestone City) takma adını almıştır.

  1. Pentagon

11 Eylül 2001’deki saldırı sonrasında, doğal Indiana kireç taşı kullanılarak yeniden inşa edilmiştir.

Mükemmel Kireç Taşını Bizimle Bulun

Kusursuz kaliteli inşaat ürünleri yelpazemizde en iyi kireç taşı ürünlerini bulmak için Kdz. Ereğli Balcı Beton İnşaat müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. Güler yüzlü ekibimiz, bina yapımına, projenize uygun mükemmel malzemeleri bulmanıza yardımcı olmak için her zaman hazırdır.

Translate »
Konuşmayı Başlat
Yardım İster misiniz?
Balcı Beton İnşaat Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi İçin Yazınız