Çatı kaplama malzemesi denildiğinde, akla gelen ürünler arasında ilk sıralarda kuşkusuz kiremit yer alır. Kiremit konusuna girmeden önce çatı kaplama ürünleri konusunda genel bir bilgi vermemiz gerektiği düşüncesindeyiz.
Kaplama malzemesine göre çatılar:
- Bitüm esaslı kaplamalı çatılar,
- Çimento esaslı kaplamalı çatılar,
- Kil esaslı çatı kaplamalı çatılar,
- Metal esaslı kaplamalı çatılar,
- Plastik esaslı kaplamalı çatılar,
- Diğer (cam, taş, ahşap) kaplamalı çatılar olarak sınıflandırılmaktadır.
Çatının yalıtım şekline bağlı olarak:
- Soğuk çatılar ve Sıcak çatılar ayrımı yapılmaktadır.
Soğuk ve Sıcak Çatı Sistemleri
Eğimli çatılarda; kış aylarında ısı kayıplarını önleyerek, ısıtma ve soğutmadan kaynaklanan yakıt tüketimi ve enerji giderlerinin azaltılması için ısı yalıtım malzemesi kullanılmaktadır.
Soğuk Çatılarda Yalıtım
Günümüz iklim şartlarına göre tavsiye edilen mineral esaslı soğuk çatı yalıtım kalınlıkları bölgelere göre yalıtım tablosunu, Çatı Der sayfasından görebilirsiniz.
Çatılar
2017 Yılında Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) tarafından bir araştırma raporu yayınlandı. “Çatılarda kullanılan nihai çatı kaplama malzemelerinin 2017 yılı sektör büyüklüğü ” araştırmasında şu sonuçlara ulaşıldı:
- Düz ve eğimli çatı kaplamaları sektör büyüklüğü 166 milyon m²’ye ulaşırken, sektördeki toplam çatı kaplamaları üretimi kapasitesinin 250 milyon m²’nin üstünde olduğu tahmin edilmektedir.
- Eğimli çatı kaplamaları, sektörü tek başına ele alındığında ise 135 milyon m² büyüklüğe ulaştı.
- “Metal Çatı Kaplamaları” başlığı altında incelenen tek katlı metal kaplamalar; sandviç paneller, iki yüzü metal kenetli paneller ve üzeri doğal taş kaplı/kaplamasız panel ve kiremitler, genel olarak sanayi yapılarında, ticari binalarda, spor tesislerinde ve bir miktar konut yapılarında kullanılıyor. Metal çatı kaplamaları; 63,5 milyon m² ve % 36,2 oran ile büyüklük olarak sektörde ilk sırayı yer almaktadır.
- Çatı kaplama sektöründe ikinci sırada ise düz ve eğimli çatılarda kullanılan “Bitümlü Malzemeler” bulunuyor. Bitümlü malzemeler, 54,5 milyon m² ve %30,9’luk pazar payı ile dikkat çekiyor.
- 3. sırada ise geleneksel çatı kaplama malzemeleri olan “Kil Esaslı Kiremitler” bulunuyor. Kiremitler 30,52 milyon m² ve %21,5 pazar payına sahip.

Kiremitin Doğuşu
Kiremit, Dünya tarihinde imalatı yapılan ilk yapı malzemelerindendir. İlk olarak, pişmiş tuğlanın kullanılmaya başlanması ile birlikte yaşanan çatı malzemesi boşluğu, Korintlilerin Konkav kiremiti bulmalarıyla doldurulmuştur. Günümüzde kullanılan yuvarlak kiremitlere benzer kiremitler üretmişlerdir. Kiremiti daha sonra Yunanlılar ve Romalılar geliştirmiştir.
Kiremit, Anadolu’ da Yunanlılardan sonra Bizanslıların katkılarıyla gelişmiştir. Bundan sonra Osmanlı dönemine geçiş yaşanmıştır. Osmanlılar zamanında kiremit ve tuğla üretimi önemli gelişmelere sahne olurken özellikle küçük ve konkav Osmanlı kiremitlerinin yapımı bu dönemde gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti döneminde Anadolu topraklarında tuğla ve kiremitte ilk kez standart getirilmiştir. Osmanlı döneminde getirilmiştir.
Geçmişte kiremit denilince akla kil kiremitler geliyordu. Kiremitin üretimi ve aşamalarına buradan detaylı olarak bakabilirsiniz.
Kiremit
Kızıl topraktan pişirilerek yapılan bir üründür. Yan yana getirilerek yapıların çatılarını örtmekte kullanılırlar. Yağmur suyunu aşağı geçirmeden dışarı akıtacak bir form ve biçimde üretilmişlerdir.
Beton Kiremit
Beton kiremit, özel bir karışım ile hazırlanan betonun, kalıplar üzerine preslenmesi ile üretilirler. Beton kiremit çeşitli boyut ve biçimlerde oluşan bir çatı kaplama malzemesidir.
Toprak Kiremit
Antik çağlardan beri, mimari yapılarda çatı kaplama malzemesi olarak kullanılan, hammaddesi kil olan pişirilmiş toprak levhadır.
Metal Kiremit
Metal kiremit, hammaddesi alüminyum çinko kaplı paslanmaz çelik Aluzink’den imal edilmiş bir çatı kaplama malzemesidir. Aluzink yani çift tarafına özel bir alaşımın kaplanmasıyla elde edilen özel bir ürün olup, söz konusu alaşım ile yüksek korozyon direnci ve benzeri özellikler kazanması sağlanır. Elektrostatik boya teknolojisi ile alt katı astar, üst katı astar ve polyester boya ile boyalıdır.
Membran
Membran, suyla daimi olarak temas halinde olan yüzeylerin alt ya da üst bölümlerine su geçmesini önlemeye yarayan bir tür izolasyon malzemesidir.
Pvc Kiremit Altı Membran
Su sızdırmazlık özelliği nedeniyle çatılarda su izolasyonunu sağlayan membranın, tutkal ile çivi yardımıyla uygulanabilme kolaylığı vardır. Kiremitlerin altına serilir. Böylelikle kedilerin dolaşması ya da rüzgar nedeniyle oluşan kiremit kırıkları ve diğer etkenlerden dolayı suyun iç kısımlara geçişi engelleyerek su izolasyonu sağlar.
Kumlu Membran
Kumlu membran uygulaması, zamanla yapraklı shingle (şıngıl) çatı kaplama işlemini ortadan kaldırmış ve çatı izolasyon uygulama konusunda yeni bir sayfa açmış bir yalıtım malzemesidir. Kumlu membran çatı sayesinde çatınız daha uzun süre akıtma sızdırma yapmaz ve 10 yıl boyunca başınız ağrımaz.
Tuğla Çeşitleri
Yatay delikli, dikey delikli, yuvarlak delikli, büyük yığma delikli, küçük yığma tuğla, asmolen tuğla, baca tuğlası gibi çeşitlerden bahsedebiliriz. Bu tuğlaların kendi içinde de büyüklüklerine göre ayrıca çeşitleri bulunmaktadır.
Tuğla
Pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen bir yapı malzemesi olan tuğla, harç gibi karışımlar ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılırlar.
Bims Tuğla
Özellikle ısı ve ses yalıtımında, son yıllarda inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan ve volkanizma sonucu oluşmuş doğal bir malzeme olan bims, depreme dayanıklılığı ile de dikkat çekiyor. Bims; kristalize, gözenekli ve süngerimsi yapıda olup fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklı bir malzemedir.
Shingle
Eğimli çatıların kaplanmasında oldukça faydalı olan bir izolasyon malzemesidir.
Şıngıl
Shingle olarak da bilinen şıngıl esnek bir çatı kaplama su yalıtım malzemesi olup petrol esaslıdır.
Yaprak Şıngıl
Shingle Yaprak ya da şıngıl yaprak cam tülü taşıyıcılı, okside bitümden üretilmiş, alt yüzeyi kum ve üst yüzeyi renkli mineral kırığı kaplı bir su yalıtım ve çatı kaplama membranıdır.
Panel Nedir?
Bölme olarak kullanılan, taşıyıcı niteliği olmayan ince duvarlara panel denir.
Sandviç Panel
Sandviç panel, yapıları dış etkenlerden koruyan, çatı ve cephelerde izolasyon sağlayan kompozit bir malzemedir. Bu kompozit sistemin yalıtım esası poliüretan ve poliizosiyanurat ağırlıklı olmak üzere polistren, taşyünü ve camyününden oluşmaktadır.
Duvar Panelleri
İç ve dış mekanların estetik bir görünüm kazanması için özel olarak üretilmiş dekorasyon malzemesine duvar paneli denir.
Pvc Panel
Polivinil klorürden üretilen ve ihtiyaca göre şekillendirilebilen plastik panellere pvc panel denilmektedir.
Çift Kat Panel
Çift katlı panel sandviç panel olarak da bilinir.
Tek Kat Panel
Altı poliüretan dolgulu üstü haddeli fırın boyalı ve sac kaplı yapı malzemesidir.

Baca Tuğlası
Özellikle doğalgaz bacalarında iç metal baca dışında, yalıtımdan sonra uygulanabilen baca tuğlaları 600 Santigrat Derece sıcaklığa dayanabilecek şekilde ve aside dirençli olarak üretilmektedir.
Baca Bileziği
Galvaniz kaplama olan baca bileziği, bacaların ağız kısmına takılarak borunun tam oturmasını sağlar.
Kalorifer Bacası
Atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamak amacıyla kurulan bacalara, kalorifer bacası denilmektedir.
Beton Baca
Halk arasında rögar, logar, kapağı olarak da tanımlanan muayene bacası, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarına müdahale edilmesi amaçlı bir beton altyapı elemanıdır.
Baca Büzü
Büz, künk olarak da bilinen yapının dışında suyun taşınmasında kullanılan betondan yapılmış borudur. Burada ise bacanın içinden çıkan dumanı atmaya yarayan bacayla soba arasında kalan beton boru anlamında kullanılmaktadır.
Kereste
Keresteler, yumuşak ağaç kerestesi ve sert ağaç kerestesi olmak üzere iki ana gruba ayrılır. İnşaat ve ambalaj sektörlerinde kullanılan yumuşak ağaç kereste grubudur.
5×10 Tahta
5×10 kereste olarak da bilinir; ancak kesme, biçme kurutma ve planya işlerinden sonra ahşap ölçüldüğünde 4,4 cm x 9,8 cm gelir.
10×10 Tahta
10×10 kereste olarak da bilinen inşaatlık olarak üretilen; eni 10 cm, kalınlığı 10 cm olan tahtadır.
OSB
Yönlendirilmiş yonga levha, İngilizce ismiyle Oriented Strand Board kelimelerinin kısaltılmasından ismini alır. OSB yonga levhalar, rutubete ve darbeye dayanıklı ahşap malzemedir.
Mahya
Ramazan ayında kandillerde iki minare arasına gerilen gerilen iplerin üzerine elektrik ampulleri ile oluşturulan ve gece ışık verilen yazı ve resim olarak bilinmekle birlikte mimari terim olarak yapı çatılarında, iki eğik yüzeyin birleştiği bölüm olarak tarif edilmektedir..
Oluklu Saç
Boyalı ya da boyasız olarak üretilebilen ve birbirinden farklı kalınlıklarda galvaniz ya da alüminyum saçlara oluklu saç denir.
Boyalı Sac
Soğuk haddelenmiş saca belli bir miktarda galvanizleme işlemi yapılır. Daha sonra istenen renk ile boya aracılığıyla boyanır.
Galvaniz Sac
Farklı prosesler ile üretilmiş yassı, çelik malzemenin her iki yüzeyine metalik çinko kaplama işlemi uygulanan bir üründür.
Sandwich Trapez Sac
Yüksek mukavemetli, galvanizli ince çelik sac veya alüminyum ile elde edilen özel bir boyama teknolojisiyle boyalı olarak ve doğrudan boyanmadan üretilen trapez sacın çift şekilde uygulanarak daha sağlam bir yalıtım elde edilmesidir.
Yağmur Oluğu
Yağmur sularının çatıların kenarlarında toplanıp akmasını sağlayan, yatay olarak konumlandırılmış, çinko gibi bir malzemeden yapılmış, içleri oyulmuş yol şeklinde olan yapı malzemesidir.
Profil
Genelde çelikten üretilirler. Yaygın olarak kare ve dikdörtgen kesitli olarak şekillendirilen metallere profil denilmektedir.
Taş Yünü
Taşyünü hem soğuk hem de sıcaktan koruyan mükemmel bir ısı yalıtımı malzemesi olup yangına karşı da dayanıklı bir üründür.
Cam Yünü
Bir ısı ve ses yalıtımı malzemesi olan cam yünü; bölme duvarlarda, sandviç ve metal çatılarda oldukça tercih edilir. Çatı yalıtımında da kullanılmaktadır.
Ondulin
İçerisine bitüm emdirilmiş, elyaf takviyeli, yüksek mukavemetli, hadve (beton sac vb. malzemeler üzerinde belirli bir şekilde açılmış girinti) sayısı ile dayanımı artırılmış çatı cephe kaplama levhaları Ondulin levha nedir? sorusunun cevabıdır.
Şeffaf Ondulin
Isı ile şekil değiştirmeyen, kimyasal madde ve korozyondan etkilenmeyen, ışık geçirgenliği nedeniyle büyük elektrik tasarrufu sağlayan, hijyenik, toz tutmayan alev almayan özellikleri olan çatı kaplama levhasıdır.
Zift Kauçuklu
Açık hava ve toprak altındaki her türlü metal korunmasında kullanılır. Gizli çatı, su kanalı ve istinat duvarı diğer kullanım alanlarıdır. Metal aksamlarda ve kaporta izolasyonlarında kullanılabilme özelliği vardır.
Su Yalıtım Malzemesi
Yüzey ile su arasına kesintisiz olarak uygulanarak yalıtım sağlayan malzemeler olup temel olarak sürme ve serme tip su yalıtım ürünleri olarak iki sınıfta incelenebilir.
Trapez
Trapez levha, galvanizli tek kat ürünlerin 27/200 formlanmış halidir. Trapez formu ile saclar sağlam, uzun ömürlü, ekonomik, çatlamaz, kırılmaz, paslanmaz, hafif ve çok pratik bir çatı örtüsü haline dönüşür.50 Yıllık tecbüreye sahip olan Balcı Beton İnşaat ile birlikte siz de en kaliteli ürünleri en iyi fiyata alacaksınız.