Plastik boru ürünleri, hem ev, ofis veya fabrika içinde hem de yer üstünde ve altında sağladığı birçok fayda nedeniyle sadece ülkemizde değil bütün dünyada mimarların ve müteahhitlerin tercihi haline geldi.
Plastik borular, uygulamalarının gerektirdiği belirli teknik özelliklere göre tasarlanmıştır, bu da onların çok yönlü kullanılmasına imkan tanımaktadır. Plastik boruların öne çıkan yönleri sırasıyla; Esneklik daha az sızıntı ve uzun ömürlülük şeklinde sıralanabilir. Güncel plastik boru fiyatlarını Kdz Ereğli’de bulunan Balcı Beton İnşaat’tan öğrenebilirsiniz. Uzman müşteri temsilcimiz size en uygun boru fiyatlarını bildirip ihtiyacınıza göre sizi yönlendirecektir.
Plastik Borular Esnektir
Esneklik önemli bir avantajdır. Bu, son derece uyarlanabilir ve yenilikçi plastik boru sistemlerinin temel faydaları arasındadır. Plastik borular, esneklik özellikleri sayesinde yer hareketine uyum sağlar, yerden ısıtma ve sıhhi tesisat gibi uygulamalar için montajı kolay hale gelir. Plastik boru sistemlerinin deprem gibi aşırı yer hareketlerine karşı dayanıklı olduğu, içme suyu, atık ve diğer hizmetleri sağlamaya gayet elverişli olduğu görülmüştür.
Plastik borular, demir boru ve benzeri alternatif malzemelere kıyasla daha düşük çatlama ve sızıntı riskine sahiptir. Esneklik özellikleri, plastik boruların ek bağlantı ve bağlantı parçaları gerektirmeden genellikle açılar ve engeller etrafında kanalize edilmesini sağlar. Ayrıca, özel moleküler yapısı sayesinde plastik borular pürüzsüz iç yüzeylere sahip olup, maddelerin hızlı akışına ve iletilmesine olanak sağlar. Molozlar gözeneksiz iç yüzeye kolayca yapışmaz.
% 75 Daha Az Sızıntı
Uzunluklarının yanında pürüzsüz, sürtünmesiz bir akış sağlar ve gereken bağlantı sayısını azaltır. Bu da uzun vadeli yeraltı kurulumları için büyük bir avantajdır. Eklemler genellikle boru sistemlerine sızmanın veya sızıntının meydana geldiği yerlerdir ve araştırmalar plastik boru sistemlerinin sert boru sistemlerine göre %75 daha az sızıntı yaşadığını göstermiştir.
Uzun Ömürlü Olması
Tesis dışı modüler yapıyı iyileştirenler gibi birçok tasarım seçeneğinin yanı sıra, plastik borular uzun bir hizmet ömrüne sahiptir ve yeni plastik borulara veya diğer eşit derecede uzun ömürlü ürünlere dönüştürülebilir. Avrupa‘nın her yerinde hem evsel hem de endüstriyel ortamlarda taşkın önleme planları ve yüzey suyu drenaj sistemleri için ideal olduklarını zaten kanıtlıyorlar.
Plastik Boru Çeşitlerinin Diğer Faydaları
Güvenirlik
Plastik boru sistemleri, sertifikasyon ve kalite işaretleri ile birlikte eksiksiz bir Avrupa Ürün Standartları setinde her uygulama için tam olarak açıklanan çok çeşitli hizmet gereksinimlerini karşılar. Ayrıca, plastik boru endüstrisi, bağımsız teknik belgelendirme kuruluşları tarafından verilen “Kalite İşaretleri” biçiminde daha da büyük gereksinimlerde ısrar etmektedir. Yukarıdakilerin tümü, plastik boruların, sırasıyla yer altı ve bina uygulamaları için 50-100 yıl beklenen hizmet ömrü boyunca yüksek güvenilirlik ve güvenlik ile performansta mükemmel olmasını sağlar.
Uzun Ömürlü Hizmet
Plastik borular, yer altı ve yer üstü uygulamalar için sırasıyla 50-100 yıl beklenen hizmet ömrüne sahiptir. Bu arada, hizmette olan yer altı boruları ile ilgili testler, tahmin çalışmaları ve raporlar, yeraltı basıncı ve basınçsız uygulamalar için beklenen hizmet ömrünün 100 yıldan fazla olduğunu doğrulamaktadır. Plastik boru sistemleri dünya çapında 70 yılı aşkın süredir başarıyla hizmet vermektedir.
Kolay Kullanım ve Kurulum
Plastik borular diğer malzemelerden daha hafiftir, bu da taşımasının ve montajının daha kolay olduğu anlamına gelir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan küçük ve orta boy boruların kurulumu bir kişiyle bile yapılabilir. Mekanik kaldırma, büyük çaplı borularla sınırlıdır. Bu nedenle plastik boruların nakliye, taşıma ve insan gücü maliyetleri daha düşüktür.
İşletim ve bakımda verimlilik
Plastik borular montaj süresini kısaltır ve tesisatçılara olağanüstü kolaylık sunar. Standart düz uzunluklarda, bobinlerde ve özel ölçülerde de üretimi mümkündür. Bükülme özellikleri, bağlantı ve bağlantı parçaları ihtiyacını en aza indirir. Ayrıca plastik borular çok az bakım gerektirir.
Verim
Boruların pürüzsüz iç yüzeyi, ömür boyu tutarlı bir akış hızı ve optimum hidrolik performans sağlar. Borular korozyona uğramaz ve çoğu kimyasal türüne karşı mükemmel direnç sunar. Madde iletimindeki ses yalıtımı da başka bir somut avantajdır.
Kuvvet
Plastik borular güçlüdür ve tüm hizmet ömrü boyunca dayanıklılıklarını korurlar. Ayrıca iletken değildirler, aşındırıcı değildirler ve en yaygın kimyasallara karşı iyi bir dirence sahiptirler. Plastik borular galvanik veya elektrolitik erozyona karşı dayanıklıdır. Özel bir koruyucu kaplamaya ihtiyaç duymadan asidik, alkali, ıslak veya kuru ortamlarda güvenle uygulanabilir.
Sürdürülebilirlik
Plastik boruların üretimi, en yaygın olarak kullanılan alternatif malzemelerin üretiminden daha az enerji gerektirir. Plastik borular bu nedenle daha küçük bir çevresel ayak izine ve daha düşük bir küresel ısınma etkisine sahiptir. Plastik borular uzun kullanım ömürlerinin sonunda geri kazanım ve geri dönüşüm için çeşitli seçeneklere sahiptir. Uygun olan her yerde geri dönüştürülmüş malzeme alımını en üst düzeye çıkarmak ve döngüsel ekonomi beklentilerini karşılamak için teknolojiler mevcuttur ve yaygın olarak kullanılmaktadır.
Boru Çeşitleri
Fırat Boru
Fırat Plastik Kauçuk Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, kaliteli üretim ve kaliteli ürün çeşitliliği ilkesiyle yola çıkan bir firmadır. Yıllardır yaptığı yatırımlar neticesinde sektöründe lider konuma gelmiş plastik sektöründe de Türkiye’nin en büyük şirketi konumundadır.
Pvc Boru
PVC; polivinil klorür anlamına gelir. En yaygın kullanımı su temini, sıhhi tesisat ve sulamada kullanılan boruların imalatındadır.
SN4
SN halka sertliği sınıfı anlamına gelir. Halka sertlik sınıfı PVC boruların toprak altında ve taşımanın statik ve dinamik etkilerine dayanma kabiliyetini gösterir.
Metrekare başına Kilonewton cinsinden ölçülen sertlik sınıfı genellikle SN ile gösterilir. SN-2, SN -4, SN-6, SN-8, SN-10, SN-16, SN-32 gibi dayanıklılığa yönelik çeşitleri vardır..
Örneğin SN-4 tipi koruge borular genel olarak dolgu yüksekliği 4 metre ve daha az olan yerler için önerilmektedir. Koruge boru SN-4 tipi toprak taşıma yükünde %15 esneklik sağlamaktadır.
SN-8
SN-8 tipi borular ise 4 metre dolgu yüksekliğinden daha fazla olan yerler ile yeraltı suyu seviyesi yüksek olan zeminler ve ağır trafik koşullarında tercih edilmektedir. Örneğin koruge boru SN-8 tipi toprak taşıma yükünde %30 esneklik sağlamaktadır. SN-8 ve SN-16 oluklu kanalizasyon boruları için en yaygın sertlik sınıfıdır.
Koruge Boru
Koruge boru da denilen oluklu boru, yüzeyinde birbirine paralel uzanan bir dizi çıkıntı ve oluk bulunan bir borudur. Sırtlar ve oluklar, borunun merkez hattına dik ve onu ikiye bölen bir deseni takip eder. Oluklu borular; demir, çelik, polivinil klorür (PVC) veya yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) gibi farklı malzemelerden yapılır.
Koruge borular, mukavemet ve dayanıklılık dışında esnekliğin önemli bir faktör olduğu fırtına kanalizasyonları ve menfezler gibi yerlerde kullanılır.
Korege Boru
Koruge boru bazen vatandaşlarımız tarafından yanlış biçimde korege boru olarak da internet arama motorunda aranabilmektedir. Ancak doğrusu koruge boru olacaktır.
Tesisat Borusu
Sıvıların taşınmasına yarayan sisteme tesisat denilmektedir. Isıtma ve soğutma, atık giderme ve içme suyu dağıtımı sıhhi tesisatın en yaygın kullanımları arasındadır, ancak bu uygulamalarla sınırlı değildir.
Siyah Boru
Evlerin gaza ve suya ihtiyacı vardır. Gaz, yemek pişirmek için ısı ve ateş sağlar ve su olmadan yaşayamayız. Borular, bu temel malzemeleri evlere, binalara ve diğer inşaat projelerine taşımak için kullanılır. En yaygın kullanılan borulardan ikisi siyah boru ve galvaniz borudur.
Çelik boru olarak da adlandırılan siyah borular, su ile gazın taşınmasında kullanılır. İşletmeler ve evler tarafından doğal gaz tedariklerini iletmek için kullanılan borudur.
Eşanjörlere aktarılan ısıtma ve soğutma suyunda siyah boru kullanır. Esas olarak gaz hatları için kullanılsa da, cihazları besleme hatlarına bağlamak için de kullanılır. Siyah borunun kullanıldığı diğer alanlar arasında drenaj hatları, ısıtma borulamaları ve doğalgaz borulamaları sayılabilir. İçme suyu taşımak dışında projelerde galvaniz boru yerine de kullanılabilir.
Tırtıklı Boru
Koruge boru olarak da bilinen yüksek dış baskıya dayanabilen ve içinden genelde atık su ve kanalizasyon sularının taşınmasına yarayan plastik borudur. İçi düz, dışı ise dış baskılara ve yer hareketlerine direnç gösterebilecek şekilde tırtıklı ve yuvarlak olup trapez halkaları vardır.
Plastik Tesisat Borusu
Çoğu kez temiz veya pis su taşımak amacıyla kullanılan borulardır.
Pis Su Borusu
Yapılardaki atık suları şehir kanalizasyonuna ileten boru bölümüne bina pis su borusu veya pis su sıhhi tesisatı denir.
Temiz Su Borusu
Şebeke hattından mekanın su sayaç cihazına kadar olan kısım dış temiz su tesisat hattıdır.
Dublex (Dubleks) Boru
Dubleks paslanmaz çelik veya 1.4462 paslanmaz çelik boruya denilir. Korozyona karşı oldukça dayanıklıdır.
Manşon
Boru tesisatlarında kullanılan bağlantı yapılarına manşon denilir. Boru bağlantı elemanı olarak da ifade edilir.
Atık Su Borusu
Katlardaki su kullanma yerlerinden gelen atık suları en yakındaki atık su kolonuna ileten, 50, 70 ve 100 mm. çaplı yatay daire içi boru bölümüdür.
Kapalı dirsek
Su borularını 90 derece açıyla birleştiren dirsek şeklindeki borudur.
Sıhhi Tesisat Boruları
Herhangi bir su kaynağından alınan suyun bağlantılı olduğu yerlere temiz olarak ulaştırılıp kirli suyun dışarı atılmasını sağlayan boru hattıdır.
Daha deteylı bilgi için lütfen müşteri temsilcimizle iletişime geçin