Balcı Beton İnşaat, Kdz Ereğli’deki tesisinde her türlü tuğla çeşitlerini uygun fiyatlarla sizlerle buluşturuyor. Yarım asırlık deneyimini ürün çeşidine ve kalitesine yansıtan firmamız sizlere özel çözümleri ve kaliteli malzeme seçeneğini sunmaktadır.
Tuğla Nedir?
Tuğla; çimento veya kireç harcı ile birbirine tutturularak duvar inşasında kullanılan, pişmiş veya kurutulmuş kil bazlı topraktan elde edilen yapı malzemesidir.
Tuğlalar, dayanıklılıkları nedeniyle binlerce yıldır sayısız yapı inşa etmek için kullanılmıştır. Tuğlanın bu kadar dayanıklı bir malzemeye dönüşmesinin nedeni, kil ünitesinin 2000 dereceye kadar fırında pişirildiğinde kil partiküllerini birbirine kaynaştıran bir vitrifikasyon sürecinden geçmesidir. Diğer malzemelerden farklı olarak tuğla, çok kullanıcı ve bakım dostudur, enerji verimli binalar yaratır, aynı zamanda koruma gibi çeşitli işlevleri de yerine getirir.
Tuğla Nasıl Yapılır?
Tuğla yapımında TS 1261 ve TS EN 771-1 standartlarına uygunluk şarttır.Tuğlanın üretim aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
- İmalatta kullanılacak tuğlanın hammaddesi olan kilin hazırlanması
- Hamur haline getirilen kilin şekillendirilmesi
- Kurutulması
- Fırında pişirilmesi
- Ambalajlanması ve sevkiyat
- Hammaddenin Hazırlanması
İlk olarak, kuru, ham kil malzeme ezilir ve öğütülür. Bu işlem malzemeyi daha küçük parçacıklara dönüştürür. Farklı büyüklükteki parçalar ayrılır ve daha büyük parçalar başka bir partide kullanılabilecek şekilde dövülmek üzere ayıklanır. Kil hamurunun homojen hale gelmesi için öğütülen kile azar azar su ilave edilerek plastik kıvama gelmesi sağlanır. Direnç kazanması amacıyla yoğrulmuş çamur dinlendirilir.
Hamur Malzemenin Şekillendirilmesi
Dinlendirilen çamur, tuğla çeşidine ve kullanım amacına göre farklı şekillendirme yöntemlerinden geçirilir. Bugün dünya çapında kullanılan bu aşama için bir dizi farklı seçenek var.
Presleme, extruder ve kalıplama şekillendirme yöntemleri olarak sıralanabilir. Harman tuğlası imalinde kalıplama yöntemi, kiremit yapımında ise presleme yöntemi kullanılır. Extruder yani vakum pres yönteminde ise hazırlanmış hamurun havası vakumla emilir ve plastik hale gelmesi sağlanır. Havası emilen malzeme helezonlar yardımıyla itilir. Vakum pres makinesinde bantlarda ilerleyen şekillendirilmiş malzeme ince tellerle kesilir. Böylelikle istenilen ölçülere getirilir.
Kurutma İşlemi
Doğal ve suni olmak üzere 2 farklı kurutma işlemi vardır.
Fırınlarda Pişirilmesi
Kurutma işleminden sonra tuğla hammaddesi, fırınlarda 850-950 °C arasında pişirilir. Kil hamurunun pişmesi sonucu elde edilen tuğla; sert, şekil değiştirmeyen, belli bir mukavemete ve renge sahip bir yapı malzemesi haline gelir. Tuğla pişirme işleminde iki tip fırın kullanılır.
- Hoffman Fırın
Hoffman fırın teknolojisi, ucuz kurulum maliyeti ve yüksek enerji tüketimi ile yerini tünel fırına bırakmıştır. Günümüzde çok az kullanılmaktadır.
- Tünel Fırın
Tuğla pişirmede en iyi yöntem tünel fırınlardır. Yüksek kalite ve düşük enerji tüketimiyle 60’lı ve 70’li yıllardan beri popülerdir.
Ambalajlanması ve sevk edilmesi
Pişirme fırınlarından çıkan malzeme soğuduktan sonra ambalajlanır. Kamyonlar vasıtayla imalat yapılacak şantiye alanına sevk edilir.
Tuğla Çeşitleri
Yığma Tuğla
Diğer tuğla çeşitlerine göre daha sağlam olan yığma tuğla, genellikle düşey delikli olarak üretilirler. Bu tuğlalar taşıyıcı kolon bulunmayan yapılarda taşıyıcı olarak da kullanılabilirler.
Bims Tuğla
Son yıllarda inşaat sektöründe özellikle ısı ve ses yalıtımında, öz kütlesinin düşük olmasının sağladığı avantajların da bir sonucu olarak sıklıkla kullanılan bir tuğla çeşididir. Bims, volkan patlamaları sonucu oluşmuş doğal bir malzemedir. Kristalize, gözenekli, süngerimsi özellikleri olan Bims, fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı dayanıklıdır.
10’luk Tuğla
Yatay delikli tuğla çeşitlerinden birisidir. Genellikle inşaat esnasında ara bölmelerin yapımında kullanılan 10’luk tuğlanın bir diğer kullanım alanı ise sandviç duvar uygulamalarıdır. Sandviç duvarlarda kullanımıyla yüksek ses ve ısı dayanımı sağlanmaktadır.
13,5’lik Tuğla
Delikli tuğla çeşitlerinden birisi olan 13,5’lik tuğlanın kullanım alanı 10’luk tuğlaninki ile birebir örtüşmektedir.
Tomson Tuğla
Yatay delikli tuğla çeşitlerinden bir tanesi olan tomson tuğla da 10’luk ve 13,5’lik tuğlanın kullanım alanlarına sahiptir.
Kare Baca Tuğlası
8,5 cm kalınlıklı iç bölme duvarlarında kullanılır. Ya da iki adet 8,5 cm’lik tuğla arasına yalıtım malzemesi konularak (sandviç tuğla duvar) ısı yalıtımı sağlaması özelliğinden yararlanmak amacı ile dış duvarlarda kullanılır.
Yuvarlak Baca Tuğlası
Baca tuğlası çeşitlerinden olan yuvarlak baca tuğlası genellikle inşaat esnasında bacaların ve su tesisatlarının geçeceği alanların yapımında kullanılır.
Yuvarlak Delikli Yığma Tuğla
Yığma tuğla çeşitlerinden olan yuvarlak delikli yığma tuğla, yuvarlak baca tuğlası ile benzer kullanım alanına sahiptir.
Büyük Yığma Tuğla
Dikey delikli yığma tuğla çeşitlerinden birisi olan büyük yığma tuğla genellikle yapıların dış ve iç duvarlarında kullanılır.
25’lik Yatay Delikli Tuğla
Yatay delikli tuğla çeşitlerinden birisi olan 25’lik yatay delikli tuğlanın kullanım alanları 10’luk tuğla, 13,5’lik tuğla ve tomson tuğla gibi uygulama alanları benzerlik gösterir.
Cam Tuğla
Cam Tuğla, ev ya da ofis gibi mekanlarda oda bölmek ya da daha dekoratif duvar görünümü elde etmek için tercih edilir. Soda, silis ve kireç maddeleriyle içi boş şekilde üretilir.
Asmolen
Bir tür tuğla olan asmolen, piyasada tavan tuğlası ya da döşeme tuğlası olarak da bilinir. Düz bir tavan elde etmek için yapılan asmolen ayrıca ses yalıtımı sağlar ve duvar ya da döşemelerde, kirişli döşemeye göre daha az çıkıntıya neden olur. Kolay bir kalıp işçiliği olan asmolenin kalıp maliyeti de düşüktür.
İzo Tuğla
İzo tuğlalar lamba zıvanaları sayesinde birbirlerine tam kenetlenirler. Dolayısıyla düşey derzlerde harç kullanmaya gerek kalmaz. Gözenekli hafif yapısı, deliklerin şaşırtmalı olması özellikleriyle daha iyi bir ısı konforu sağlar.
Baca Tuğlası
Özellikle doğalgaz bacalarında kullanılır. İç metal baca dışında, yalıtımdan sonra uygulanabilen baca tuğlaları 600 santigrat dereceye kadar sıcaklığa dayanabilecek şekilde üretilmektedir.
Dekoratif Tuğla
Dekoratif Tuğla, iç mekan ve dış mekan duvar üzerine kaplama olarak yapıştırılan dekor amaçlı bir tuğla çeşididir. Taşların birbiri ardına 6×20 boyundaki kaplama tuğla taşlarının düzenli bir şekilde duvar üzerine kaplama olarak yapıştırılan dekor amaçlı taşlardan oluşur.
Ateş Tuğlası
Halk arasında cehennem tuğlası olarak da anılan ateş tuğlası, 2800 derecedeki ısıya dayanma özelliğine sahiptir. Kuvars topraktan yapılırlar. Bunun yanı sıra kolay erimeme özelliğine de sahip olan ateş tuğlası şömine ve fırın tuğlası olarak kullanılmaktadır.
Ytong Tuğla (gazbeton)
Literatürde gazbeton olarak da bilinen ytong tuğla topraktan değil, kuvarsit veya kumla çimento, kireç ve suyun karışımından elde edilir. Özellikleri şu şekildedir;
- Bünyesindeki milyonlarca gözenek sayesinde yüksek ısı yalıtımı sağlar
- Hafiftir
- Sağlamdır
- Yanmaz
- Ses yalıtımı sağlar
- Kolay işlenir
- Milimetrik ölçülerdedir
- Sağlıklı mekanlar yaratır
- Çevre dostudur.
Briket Tuğla
Briket, volkanik silikat kaynaklı, amorf ve camsı özelliğe sahip pomza veya bims taşı ile çimento harmanından üretilen harcın kalıplanıp dökülmesiyle elde edilir. Halk arasında pirket ve birket olarak da söylenmektedir.
Tuğla Ölçüleri
Projelerde genel olarak dış duvarlarda kullanılan tuğla ebatları olarak 13,5’lik tuğlalar tercih edilir. Diğer yönden evlerin ve diğer yapıların iç duvarlarında 8,5’lik ve 10’luk ebatlarında tuğla kullanılır. En çok kullanılan tuğla çeşitleri 8,5 -10 ve 13,5 cm’lik tuğlalardır. “Yatay Delikli Tuğlalar” olarak adlandırılan bu tuğlaların yanı sıra özel üretilen tuğlalar da vardır. Kullanım alanlarına göre asmolen ve bacalar için özel üretim tuğlaların ölçüleri de şu şekildedir; Asmolen döşme tuğla ölçüsü 20 cm x 40 cm. olup bacalar için kullanılan delikli tuğla boyutu ise 19 cm x 19 cm’dir.
Tuğla ölçüleri ile ilgili daha detaylı bilgilere buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.
Kdz Ereğli Tuğla Fiyatları
Son zamanlarda emtia fiyatlarındaki değişiklikler, enerji fiyatlarındaki artışlar, uzaklık v.b. nedenlerden dolayı fiyatlar sık sık değişmektedir. Güncel fiyat öğrenebilmek için lütfen firmamızı arayarak müşteri ilişkileri yetkilimizle temasa geçiniz. Kdz Ereğli’de uygun fiyata kaliteli tuğla seçimi için mutlaka sizi bekliyoruz.