Su Yalıtımı Nedir?
Yapıları su ve rutubetten korumak amacı ile çeşitli inşaat malzemeleri ile uygulanan işleme su yalıtımı denilmektedir. Bunun yanında su yalıtımı;
- Yapınızın taşıyıcı kısımlarında yer alan donatının paslanmasını engeller. Taşıma kapasitesinin düşmesinin önüne geçer.
- Betonun bozulmasına ve çatlamasına engel olmak,
- Bakteri ve küf oluşmasına mani olmak,
- Sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlamak maksatlarıyla yapılır.
Su Yalıtım Malzemeleri Nedir?
Nemin ve suyun yapılara zarar vermesini engellemek amacıyla tercih edilen malzemelere su yalıtım malzemeleri denir.
Su yalıtım sistemleri; suyu bir bölümden diğerine geçirmeyen su yalıtım malzemeleri, suyun yapıdan uzaklaştırıldığı drenaj veya tahliye sistemleri ve bu sistemlerin yönlendirildiği eğim betonu, drenaj levhaları vb. katmanlardan oluşur. Bu katmanları geçemeyen su; drenaj levhası veya eğim betonu ile dere ya da süzgeç gibi yerlere yönlendirilir. Son aşamada ise tahliye boruları (drenaj) ile yapıdan tamamen uzaklaştırılır.
Neden Su Yalıtımı?
Sismik açıdan dünyanın en hareketli bölgelerinden biri olan Türkiye topraklarının %92’si deprem kuşağındadır. Depreme karşı yapı güvenliği can ve mal kayıplarının önüne geçmek için önemlidir. Yapı güvenliği, yapının ekonomik ömrü boyunca statik proje hesap değerlerini koruyabilmesidir. Yapılarımızın %90’ı betonarmedir. Betonun kimyasal oluşum sürecinde, oturmalar veya çeşitli nedenlerle oluşan kılcal çatlaklardan giren su, ortamda bulunan oksijen ve demir üzerinde korozyonu oluşturur. “Mimari Yapılarda Su Yalıtımı” kitabının yazarı Jozef Bonfil’in verdiği bilgilere göre korozyona bağlı kesit kaybının 0.25 mm/yıl olduğu kabulüyle, S420b sınıfı Ø12 inşaat demirinin 10 yıl sonunda başlangıca göre kesit alanında meydana gelen kayıp %34 kadardır. Başka bir ifadeyle 10 yıl sonunda donatı, başlangıçtaki taşıma kapasitesinin %66`sını kaybetmiş durumdadır.
Temel Su Yalıtımının Deprem Güvenliğine Etkisi
Depremlerin binalarda yaptığı hasarlarla ilgili olarak yapılan bilimsel araştırmalara göre korozyon sonucu taşıyıcı sistemin taşıma gücünün azalmasının, hasarların oluşmasında birinci derecede etkili olduğu bilinmektedir. Deprem etkisinde kalmış yapılarda yapılan incelemelerde bodrum ve zemin katlarındaki taşıyıcı elemanlarda oluşan korozyonun, yapıların %67’sinin hasarlanmasına ve yıkılmasına neden olduğu tespit edilmiştir. Nem ile suyun etkisinde kalan binalarda korozyon oluşur. Bunun önlenebilmesi; yeni yapılacak binaların toprakla temas eden temel, döşeme ve bodrum duvarlarında, çatılarında, balkon ve ıslak hacimlerinde yapılacak su yalıtımı ile olabilir.
TİP İmar Yönetmeliği su yalıtımının;
- Projelendirilmesini,
- Denetlenmesini,
- Raporlanmasını zorunlu kılıyor.
Su Yalıtım Yönetmeliği
Su Yalıtım Yönetmeliği 27/10/2017 tarihinde yayınlandı. 01/06/2018 tarihinde zorunlu oldu.
Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, su yalıtımı kriterlerine uymayan yapılara ruhsat verilmemesini öngörüyor. Su Yalıtım Yönetmeliği’nin kurallarına uygun olarak yapılacak olan yapıların depremde daha güvenli olacağının altını çizen Jozef Bonfil, yönetmeliğin mevcut yapılarda yapılacak tadilat süreçlerinde de geçerli olduğunu belirtiyor.
Su yalıtımı sağlığımızı da korur. Su yalıtımının sadece deprem odaklı olmadığının altını çizen Bonfil, nemli ve küflü binalarda oturan insanların sağlıklarının da ciddi tehdit altında olduğunu dile getirdi.
İsonem
Özel kimyasallar ve polimerlerle modifiye edilerek üretilmiş çok güçlü nem ve yalıtım boyalarının markasıdır.
İsonem MS 82
Binaların iç ve dış duvarlarında doğa koşullarından oluşan nem ve rutubet sorunlarının giderilmesi için özel olarak üretilmiş çok güçlü sentetik yalıtım boyasıdır. Her türlü nemli ya da kuru duvarlara, boyalı ve boyasız yüzeylere uygulanabilirken, üst düzey nem dayanımı sayesinde duvarlarda rutubet ve nem oluşumunu engeller. MS 82; UV (ultra viole ışınları), yağmur, su ve tuzdan etkilenmez.
İsonem Fiyatları
Boyanın özelliğine göre değişen İSONEM fiyatlarıyla ilgili güncel bilgileri firmamızı arayarak öğrenebilirsiniz.
Su Sızdırmazlık Spreyi
Sızıntıları, çatlakları doldurmak ve sızdırmaz hale getirmek için kullanılan bir yalıtım ürünüdür. Kauçuklaştırılmış koruyucu kaplama yapısıyla çeşitli metal ve plastik yüzeylerde su geçirmez. Adeta esnek bir mühür görevi görür.
Derz Dolgu
Derz dolgu, bir yapının iki bölümü arasındaki boşluğu doldurmaya yarayan, kullanım alanları oldukça geniş kimyasal bileşiktir. İlk akla gelen kullanım alanı, seramik karolardır.
Derz Dolgu Nasıl Yapılır?
Harç teknesi (plastik veya metal leğen) içerisine bir torba derz dolgu için ambalaj üzerinde yazan miktar kadar su koyulur. Daha sonra dolu tekne veya leğen içerisine toz halindeki derz dolgu yavaş yavaş dökülür. Mala yardımı ile tozun iyice ilk karışımı sağlanır. Devri ayarlanabilir matkabın ucuna uygun karıştırıcı ucu takılarak düşük devirde uygun kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan derz dolgu, kullanıma hazır olması için 5 dakika bekletilir. Çalışma sıcaklığı 5 ila 10 derece arasında olmalıdır. Ortam sıcaklığına mutlaka uyulmalıdır. Kullanıma hazır hale gelen derz dolgu bir saat içerisinde tüketilmelidir.
Epoksi Zemin Kaplama
Epoksi zemin kaplama, geçirimsizlik konusunda en iyi kimyasal zemin kaplaması olduğundan günümüzde oldukça fazla tercih edilmektedir.
Epoksi Zemin
Epoksi zemin yüzeylerin parlak ve bakımlı görünmesini sağlar.
Epoksi Zemin Kaplama Fiyatları
Epoksi zemin kaplama fiyatlarını güncel olarak firmamızı arayarak öğrenebilirsiniz.
Su Yalıtım Boyası
Su yalıtımı için kullanılan mevcut malzemelerden çok üstün özelliklere sahip olup kuruduğu zaman elastik geçirimsiz, her türlü zemine herkes tarafından kolayca uygulanabilen bir boyadır. Su yalıtım boyası, yalıtım sorunlarınıza çözüm getiren, renklendirilebilen, uzun ömürlü bir izolasyon malzemesidir.
İsonem Su Yalıtım
Tek bileşenli çimento esaslı süper kristalize su yalıtım ürünü olup, beton yüzeylere hem negatif hem de pozitif taraftan uygulanarak derinlemesine yalıtım sağlar.
Sızdırmazlık Bandı
Su yalıtım bandı olarak da bilinen sızdırmazlık bandı, uygulandığı yüzeye sıkıca yapışır. Böylece binayı su geçirimsiz hale getirir. Binaların su ve hava girişi olabilecek kapı, pencere gibi yerlerinin dışında, ek yerleri gibi uygulama alanlarında da uygulanabilir.
Tek Bileşenli Su Yalıtım
İçinde tek bileşen olan su yalıtım malzemelerine denir. Örneğin çimento esaslı su yalıtım malzemeleri adından da anlaşılabileceği gibi çimento esaslı olup uygun oranlarda su veya özel sıvı bileşen ile karıştırılıp fırça veya rulo yardımıyla sürülerek uygulanan malzemelerdir. Tek bileşenli olan tiplerinde, toz bileşen uygulamadan önce su ile karıştırılır.
Çift Bileşenli Su Yalıtım
İçinde iki bileşen olan su yalıtım malzemesine denir. Bitüm esaslı malzemelerin en az bir bileşeni Bitüm içermelidir. Tek bileşenli ve iki bileşenli türleri vardır. İki bileşenli tiplerinde karışıma katılan ikinci ürün ise priz hızlandırıcı ve sertleştirici özelliktedir.
Likit Su Yalıtım Membran
Likit su yalıtım membran yöntemi, genellikle bir astar kat ve sprey, rulo veya mala ile uygulanır. İki kattan oluşan ince bir kaplama olup çimento esaslı su yalıtım tiplerine göre daha fazla esneklik sunar. Bundan dolayı da günümüzde daha yoğun bir şekilde tercih edilmektedir.
Derz Dolgu ve Sızdırmazlık Malzemeleri
Betonarme olarak adlandırılan yapılar; belirli oranlarda çimento, kum, agrega ve sudan oluşmaktadır. Bu karışımın kalıp içerisine yatay ve düşey dökülmesi esnasında betonarme elemanlar ayrı kalıplarda işleme sokulur. Farklı zamanlarda dökülen yatay ve düşey yapı elemanları arasındaki boşluklara “yapısal derz” denir.
Betonarme kütlenin genleşmesi sonucu, beton bütünlüğünün bozulmamasını sağlayacak şekilde yatay elemanların ayrı ayrı dökülmesi gereklidir. Yatay elemanlar arasındaki boşluğa “genleşme derzi” denilmektedir. Suyun, sözünü ettiğimiz bu hassas bölgelerden yapıya girişini önlemek için derz malzemeleri kullanılırken esas olarak betonun bünyesine ve iç-dış yüzeyine, suyu engelleme amacıyla uygulanır. Dış yüzeye uygulanan polietilen veya hypalon su tutucu bantlar gibi malzemeler, dış yüzeydeki suyun betondaki genleşme veya inşaat derzlerine girmesini engellerler. Bu malzemeler ya suyu durdururlar ya da suyun beton içerisinde kat edeceği yolu uzatırlar.
Harç Katkıları
Harç katkıları ile çimentolu harçların aderansı (Aderans: İki farklı malzemenin birbirine temas ederek yapışması demektir. Betonarme yapılarda da donatı ve beton birbirine temas ettiklerinde yapışması ve gerilme kuvveti gibi bazı değişiklikler meydana gelir. İşte buna aderans denir.) ve su geçirimsizliği artar.
İsonem Liquid Glass
Atmosferik şartlara mukavemeti yüksek, şeffaf veya renkli olarak üretilebilen mükemmel su direncinin yanı sıra yüksek kimyasal ve fiziksel dirence sahiptir. Su yalıtımının yanı sıra, dekoratif amaçlı da kullanılabilen cam, mozaik, fayans, porselen, seramik, mermer, granit, doğal taş, ahşap, beton, şap, pvc, galvaniz sac, alüminyum vb. yüzeyler üzerine yapışması mükemmel olan çift bileşenli bir üründür.
Fayans Üzeri Su Yalıtımı
Su yalıtımı katmanının üzerine seramik yapıştırıcı sürülerek mala yardımı ile fayans kaplanır ve her fayans arasındaki derzler, elastik olarak adlandırılan derz dolgusuyla doldurularak yalıtım tamamlanır.
Nem Bariyeri
Nem bariyeri üç katmandan oluşan örtülerdir. Bu katmanlar polietilen ve polipropilendir.
Rutubet Engelleme
Zemin rutubetine karşı yapılacak olan yalıtım uygulamalarında başlangıç aşamasında toprakla temas eden statik perdelere m2’ye 0,400 kg sarfiyatta soğuk uygulamalı astar emülsiyonu sürülür. Astar katının kurumasının ardından uygulamayı tamamlamak için şalümo alevi ile bir kat cam tülü taşıyıcılı 3 mm kalınlığında polimer bitümlü örtü yapıştırılır. Perdedeki yalıtım bitirildikten sonra ise koruyucu katman oluşturulması gereklidir. Bunun için toprak dolgu öncesi yalıtım bir duvar veya ekstrüde polistiren sert köpük ısı yalıtım levhaları ile bu durum gerçekleştirilir. Temel kotu altında, bina çevresinde ve gerekli ise sömeller (Temel duvarları yada kolonlar altına, yükü daha geniş bir alana yaymak için konulan malzeme, sömel olarak tanımlanıyor. Genellikle sömel temellerde sömel hatılı olarak ya da temel kolonları altına veya temel zemini üzerine yapılıyor) arasında yapılacak drenaj yalıtımı tamamlar.
Havuz İzolasyon Malzemesi
Havuz izolasyon malzemesi olarak kullanılan materyaller su yalıtım bandı, yalıtım katmanı, derz ve dolgudan oluşur.
Sika
Sika Igolflex-205, iki bileşenli bir su yalıtım malzemesidir. Çimento ve bitüm kauçuk esaslıdır.
Sika Likit Elastik Su Yalıtım Malzemesi
Geniş yüzeyli, çok detaylı, düz ve eğimli çatılarda, teras ve balkonlarda damlalıklar, kanal ve kanaletlerde, baca kenarları, saçak, oluk ve süzgeçlerin su izolasyonunda kolayca uygulanabilir. Her türlü yüzeye uyum sağlar, ek yeri oluşturmaz.
Kdz Ereğli su yalıtım malzemeleri için müşteri temsilcimizle iletişime geçin.