Yapı Kimyasalları Nelerdir? - Balcı Beton İnşaat
kdz ereğli yapı kimyasalları

Yapı Kimyasalları Nelerdir?

Sağlam ve kaliteli bir bina inşa etmek için yapı kimyasallarına ihtiyaç vardır. İnşaat mühendisliği, kimya mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliğinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ürünler bir anlamda  yapı kimyasallarıdır. Yalıtım ve izolasyon ürünleri olan yapı kimyasalları, kimya endüstrisinin önemli bir bileşenidir. Ülkemizde pazar payı giderek artan ve ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

5 Kategoride Yapı Kimyasalları 

  1. Beton Katkılı Yapı Kimyasalları
  2. Su Yalıtım Kimyasalları
  3. Döşeme Bileşikleri
  4. Tamir ve Rehabilitasyon Ürünleri
  5. Diğer Kullanımlar İçin Yapı Kimyasalları

Derz Dolgu

Seramik karolarda olduğu gibi bir yapının iki bölümü arasındaki boşluğu doldurmaya yarayan kimyasal bileşiktir.

Kum

İnşaat malzemesi olarak kum 0.063 – 2 mm tane boyutunda gevşek dokulu klastik (kırıntılı) bir  sedimandır. (sediman : tortu)

Kum Fiyatları

İnşaat malzelemelerinin önemlilerinden olan kum fiyatları konusunda güncel bilgi almak için Balcı Beton-inşaat’ı arayabilirsiniz.

Granit

Sert, kristal yapılı minerallerden meydana gelen, taneli görünüşlü, magmatik derinlik kütlesi olarak tarif edilen granit, bilinen en popüler inşaat malzemelerinden biridir. Yüzlerce yıldır hem iç hem de dış mekan uygulamalarında kullanılmaktadır.

Restorasyon

Amacı; tarihi eser ve dokuların, özgün biçimleriyle korunarak, gelecek kuşaklara aktarılmasına yardımcı olmak olan restorasyon, konusunda uzman ve genelde mimarlık (restorasyon yüksek lisans), müzecilik, restorasyon ve sanat tarihi bölümlerinden mezun olan kişiler tarafından kontrol altında yapılmak zorundadır.

Isı Yalıtımı

Farklı sıcaklıklardaki iki ortam arasında bulunan ısı iletim direncini artırarak dışarıya kaçan ısı miktarını minimum seviyede tutma işlemidir.

Isı Yalıtım Malzemeleri

Isı yalıtım malzemelerini maddeler halinde şu şekilde sıralayibiliriz:

  • Cam yünü
  • Taş yünü  
  • Selüloz Yünü
  • EPS Polistren ve Extrüde Polistren (XPS) Isı Yalıtım Levhaları
  • Poliüretan Köpük
  • Fenol Köpüğü
  • Cam Köpüğü

Beton

Beton, çimento, su, agrega ve kimyasal veya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan inşaat malzemesidir. Başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan özelliktedir.

Kdz Ereğli Beton Fiyatları

Hazır beton fiyatları konusundaki güncel bilgileri, firmamızı arayarak öğrenebilirsiniz.

Derz Dolgu Nasıl Yapılır?

Derz dolgusu, başta seramik olmak üzere, fayans, mermer, granit, traverten benzeri uygulamalar için kullanılan dolgu malzemesidir Bu ürünler uygulandıktan sonra aralarında esneklik payı bulunur. Örneğin fayans döşenirken her bir fayans arasında ileriki yıllarda oluşacak genleşme sonucunda etrafına zarar vermemesi için en az 2-3 mm boşluk bırakılır. Boş kalan bu kısımların doğal olarak doldurulması gerekir. Bu doldurma işlemi de derz dolgusuyla gerçekleştirilir. Derz dolgusu yapılmadan evvel dolgunun uygulanacağı yer iyice süpürülmeli, kesinlikle aralarında toz, toprak bırakılmamalı.

Derz dolgusu uygulanacak yer ve dolgu malzemesinin kıvamı ayarlanır. Kesinlikle küçük kaplarda yapılması önerilir, çünkü çabuk bozulan bir yapısı vardır. Hazırlanan derz dolgusu bu nedenle en fazla 3-4 saat içinde kullanılmalıdır.

Karışım, mala üzerine alındığında akmayacak kıvamda olmalı ve uygulamaya başlamadan önce 5 dakika dinlendirilmelidir. Daha sonra, tekrar karıştırılıp tatbik edilebilir.

Derz dolgusunun iyi uygulanması için sıkı bir şekilde bastırılarak yapılması gerekir. Çünkü seramik araları boş kalırsa ilerde su sızıntıları olur ve nemlenme olur. Kötü derz uygulamaları sonucunda seramikler kışın donar ve yazın genleşerek patlar. Hazırlanan derz dolgu harcı lastik spatula ile derz boşluklarına iyice doldurulmalıdır.

Metal spatula ve benzeri ürün kullanırsanız seramikler çizilir. Derz uygulandıktan sonra, kısa bir süre, kuruması beklenmelidir. Derz dolgu malzemesinin kurumaya ve yüzeyinin matlaşmaya başladığının görülmesi, derz dolgu malzemesinin yüzeyden temizlenme zamanının geldiğini gösterir. Bu süre, ortam koşullarına bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin sıcak, kuru ve rüzgarlı ortamlarda bu zaman kısalırken, düşük sıcaklıktaki ve nemli ortamlarda uzayabilmektedir. Uygun süreyi bulmak için yöntem ise gayet basittir. Parmak ile karo üzerindeki harç kalıntısına dokunulur ve harç parmağa çok hafif tozuyarak bulaşıyorsa temizlik için yeterli düzeyde kuruma olmuş demektir. Yüzeydeki harç kalıntıları temiz suyla nemlendirilmiş bir sünger kullanılarak temizlenir.

Derz dolgu harcı kalıntılarının yüzeyden zamanında temizlenmesi çok önemlidir. Erken ya da geç temizlenirse, derz dolgu yüzeylerinde renk dalgalanmaları, şekil bozuklukları ve çizikler meydana gelebilir. Yaklaşık olarak 10 saat sonra kuru bir bezle veya fırça yardımı ile kuruyan derzli seramiklerin üzerinde biriken tozları silmekle son temizliğimizi de yapmış oluruz. Son temizlikten sonra yüzeyde hala derz dolgu harcı lekeleri varsa önerimiz, uygulamadan en az 10 gün sonra asidik karakterli sıvı veya toz temizlik malzemeleri kullanmanızdır.

Kdz Ereğli Yapı Kimyasalları
Kdz Ereğli Yapı Kimyasalları

Derz Dolguda Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Noktalar:

Derz dolgu yapılmış yüzeyler en az bir gün boyunca direk güneş ışığından, dondan ve yağmurdan korunmalıdır.

Çok sıcak, kuru veya rüzgarlı havalarda derz uygulaması yapıldıysa işlemden bir kaç saat sonra yüzeyin ıslatılması önerilir.

İnce Tamir Harcı

Çimento esaslıdır. Dökülen, çatlayan ya da ömrünü tamamlamış yüzeylerin tamiri ve sıva bozukluklarının düzeltilmesi için yapısal olmayan yüzeylerde kullanılan pratik bir yüzey tamir harcıdır.

Kalın Tamir Harcı

Kalın tamir harcı dolgu yapılabilen iç ve dış mekanlarda kullanılır. Kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz; 

  • Sıva tamiri, 
  • Çatlak tamirleri, 
  • Kalın çatlakların tamiri, 
  • Sıvı ve beton yüzeylerin düz duruma getirilmesi için sıvanması,
  • Seramik öncesi düzgün alt yüzey meydana getirmek amaçlı kullanılır.

Şap Kumu

Şap kumu, kumun bir çeşididir. Hammaddesi doğal olduğu için kil barındırmaz. Hafif bir malzemedir. Şap kumunun maliyeti de düşüktür. Hafif olmasının bir diğer avantajı da yüksek katlı yapılarda makinelerin yükseğe rahatça çıkarmasına olanak sağlamasıdır. Ayrıca şap kumu kullanılan binalarda çatlama olmaz.

05 Kum

Duvar örmek için tercih edilen bir kum çeşididir.

Sıva kumu

Sıva kumu, sıva ve tuğla aşamalarını kolaylaştırmak için daha ince bir yapıya sahip olan kum çeşididir. Daha çok Kırıkkale, Kızılırmak civarında üretilir.

03 Kum

03 Milimetre aralığında elenmiş ve yıkanmış doğal kum olup içerisinde kil barındırmamaktadır. Özgül ağırlığı oldukça hafif olduğundan şap için kullanılmaktadır.

Onarım Güçlendirme ve Restorasyon Harçları

Kısaca söylemek gerekirse restorasyon harçları, tarihi yapının dokusuna uygun karakterde olmalıdır.

Çimento Esaslı Sıvalar

Çimento esaslı, tek bileşenli, kimyasal ve elyaf katkılıdır. Çimento esaslı sıvalar elle uygulanabilir. Hazır kaba sıvadır. İç ve dış mekânlarda, duvar ve tavanda, tuğla, gazbeton, beton, brüt beton, bims ve briket gibi yüzeylerde kullanılabilir.

Örgü Harçları

Duvar örgü harcı, bağlayıcı (çimento), maksimum 4 mm boyutta agrega ve katkı maddelerinden oluşur. Su ile karıştırılarak yapıya uygulanır.

Groud Harcı

Doğru yazılımıyla grout beton normal betona göre çok yüksek mukavemet veren, büzülme (rötre) yapmayan, kendiliğinden yerleşen, çimento esaslı bir harçtır. Polimer modifiyeli, tek bileşenli grout harcı, piyasada 25 kg’lık torbalar halinde satılır. İçerisinde tüm malzemeleri bulunur. Sadece su ile karıştırılarak hazırlanır.

Tamir Harcı

Tamir harçları, özellikle orijinal profilin ve hasarlı betonun işlevinin geri kazandırılması ya da değiştirilmesi için özel olarak geliştirilen harçlardır.

Levha Sıva

İç ve dış mekanlarda polistren esaslı ve taş yünü levhalar gibi ısı ve ses yalıtım malzemelerinin üzerine sıva yapılmasında kullanılır. Levha sıva file uygulamasıyla yüzeyin mukavemetini arttıran, çimento esaslı, elyaf takviyeli özel bir sıvadır.

Levha Yapıştırıcı

Daha doğru ifadesiyle ısı yalıtım levha yapıştırıcısı, polystren levhaların (XPS-EPS) kaplanmasında kullanılan, çimento esaslı, sentetik katkılar ve toz polimerle güçlendirilmiş yapıştırma harcıdır. Kolay hazırlanan ve uygulanan bir yapısı olup yüksek stabiliteye sahiptir.

Mermer Yapıştırıcısı

Mermer ve taş yapıştırıcısı, polyester reçine esaslı iki bileşenden oluşan oldukça güçlü bir yapıştırıcı olup mermer, granit, traverten, doğal taş, suni mermer, seramik, tuğla gibi malzemelerin yapıştırma, tamir ve dolgu işlemlerinde kullanılır.

Seramik Yapıştırıcısı

Epoksi, çimento veya dispersiyon esaslı güçlü yapıştırıcılardır. Bu yapıştırıcılar adından da anlaşılacağı gibi başta seramik olmak üzere mermer, granit, antiasit seramik, cam mozaik, cam tuğla, doğal taş gibi malzemelerin yapıştırılması işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Zemin Sistemleri

Mevcutta bir zemin olması, zeminin yeni dökülecek olması veya zeminin kullanım amacına yönelik beklentiler, farklı zemin sistemlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Beton zeminin yeni döküleceği durumlarda kullanılabilen yüzey sertleştiriciler, içerdikleri agregaların sertliğine göre sınıflandırılırlar.

Yüzey sertleştiriciler ve zemin kaplamalarının bir diğer alternatifi de sıvı yüzey sertleştiriciler olup kullanım kolaylıkları ve servise alma hızları ile öne çıkmaktadır.

Granit Yapıştırıcısı

Aslında çift karışımlı mermer-taş yapıştırıcısı olan granit yapıştırıcısı, halk arasında akemi olarak da bilinir. Her türlü mermer, taş, granit, karo ve fayans gibi malzemelerin yapıştırılmasında, delik ve çatlakların onarımında, kopan parçaların tamirinde kullanılan granit yapıştırıcısı, macunumsu bir yapıdadır; akmaz, rengi değişmez, kırılmaz, üzeri boyanabilir.

Brüt Beton Astarı

İç ve dış mekanlarda, düşey yüzeylerde ve tavanlarda, çimento ve özellikle alçı esaslı sıva harçlarının brüt beton yüzeylere yapışmasını arttırır. Bu sıvalar hızlı su kaybını önleyen, çalışma süresini ve işlenebilirliğini arttıran kolay uygulanabilen astardır.

Tek Bileşenli

Genel bir kural olarak bileşimiyle tanımlanan ve bir temel bileşenin ağırlık olarak en az %80 oranında mevcut bulunduğu maddeye, tek bileşenli denilmektedir.

Çift Bileşenli

Çift bileşenli veya çok bileşenli madde, genel bir kural olarak, yapısıyla tanımlanan ve birden fazla temel bileşenin ağırlıkça  %10’luk bir konsantrasyonda, en az %80 oranında mevcut bulunduğu madde olarak tanımlanırlar.

Isı Yalıtım Sistemleri

Cam yünü, taş yünü, poliüretan köpük, fenol köpüğü, cam köpüğü, genleştirilmiş perlit, genleştirilmiş mantar, EPS- Genleştirilmiş polistiren, XPS-Extrüde polistiren gibi ısı geçirmeyen malzemelerin yardımıyla ısı yalıtımını sağlamak maksadıyla evlerimizin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarının kaplanması işlemidir.

Teknik Yapıştırıcısı

Metal ve ahşap yüzeylerde kullanılan MS polimer esaslı yapıştırıcılar, silikon esaslı yapıştırıcılar, poliüretan esaslı yapıştırıcılar olarak çeşitleri bulunan yapıştırıcılardır.

Derz Dolguları

Derz dolgu, fayans aralıkları gibi bir yapının iki bölümü arasındaki boşluğu doldurmaya yarayan kimyasal bileşiktir.

Kdz Ereğli yapı kimyasalları için en güncel fiyatlarını müşteri temsilcimizden öğrenebilirsiniz.

Translate »
Konuşmayı Başlat
Yardım İster misiniz?
Balcı Beton İnşaat Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi İçin Yazınız